Gyula turizmusa évről évre látványosan bővül

Gyula

A történelmi fürdőváros turisztikai forgalma 2010 óta évente több mint tíz százalékkal növekszik. A töretlen fejlődés záloga a turisztikai és a városfejlesztési programok sikeres összehangolása, valamint a város egyedülálló épített környezetének megóvása és felújítása, a több száz éves „időkapuk” kitárása a látogatók előtt.

Görgényi Ernő polgármester szerint Gyula turisztikai eredményeit a gyógy- és wellnessfürdőnek, a 600 éves gótikus gyulai várnak, és a 300éves Almásy-kastélynak köszönheti.

A turisztikai kínálatot felértékelik a város gondozott, pihenésre alkalmas ősparkjai, a települést övező erdők és mezők sajátos állat- és növényvilága, a Fehér- és a Fekete-Körös országosan is elismert tiszta vize, a gasztronó­miai különlegességek közül pedig a több, rangos nemzetközi elismeréssel jutalmazott gyulai kolbász, a kézműves csokoládésgyártás.

A fejlesztések, az idegenforgalom bővülése a vállalkozóknak is vonzó környezetet kínálnak, számos helyi, Békés megyei és országos cég létesít minőségi szálláshelyeket Gyulán. A nagy szállodák tulajdonosai sorra korszerűsítették létesítményeiket, de épültek újak is: néhány éve újra megnyitotta kapuit a több mint száz éves Komló Hotel. A vendégéjszakák száma 2010 óta 276ezerről 536ezerre nőtt.

A Várfürdő egyre bővülő, minőségi szolgáltatást nyújt valamennyi generáció számára. Mellette több, országosan is egyedülálló attrakció várja a vendégeket, például a Várszínház, a gyulai vár és az Almásy-kastély folyamatos programjai, mondta a polgármester.

A jelenlegi és a tervezett beruházásokkal kapcsolatosan Görgényi Ernő kiemelte: a városban folytatódnak a fejlesztések. Az önkormányzat egymilliárd forint fejlesztési támogatást nyert a gyógyhelyfejlesztésekre elkülönített alapból. E beruházás keretében felújítják az Almásy-kastély cselédszárny-épületét, ahol egy rendezvénytermet alakítanak ki, valamint egy ételtörténeti bemutatóhelyet. Ez utóbbi egyedi gasztronómiai attrakció lesz, ahol a turisták korabeli konyhákban, mesterszakácsok segítségével próbálhatják ki a XIX. századi recepteket, s elkészíthetik az akkori fő­úri ételeket. Gyula jövőbeli lehetőségeivel kapcsolatosan a polgármester kifejtette, hogy a turizmus folyamatos fejlesztése az előrelépés záloga.

A belföldi turizmus mutatói alapján a fürdőváros évek óta a tíz legnépszerűbb hazai város között található. A jövő céljai között szerepel a külföldi vendégek arányának növelése, döntően Erdély és a Partium területéről, valamint Szlovákiából,  Szerbiából, Csehországból és Németországból.