Gyöngyszem Paks közvetlen közelében

Szentandrás

Nemrégiben fejeződött be a Tolna megyei Bölcskén lévő egykori Szakáts-kastély felújítása. Ma Szent András-kastélynak nevezik, mivel András-pusztán található. A közelmúltban nyílt napot rendeztek, ahol bárki megnézhette a kastélyt. Nekem nagyon tetszett, bár a távolról érkezők számára talán nem könnyű odatalálni, s talán a látogató a romladozó gazdasági épületek és házak láttán el is bizonytalanodik. Ám, ha valaki nem adja fel, és tovább megy, a kastély látványa mindenért kárpótolja.

A tulajdonos, Belasics Edit sok érdekes történetet mesélt az épületről, annak múltjáról. Amikor rátalált, borzasztó állapotban volt a klasszicista kastély, amit egyébként 1830 körül építettek. Az omladozó, sárgára festett épületből hófehér, elegáns kastély lett. Mind a belső tereit, mind a gyönyörű parkját jó ízléssel alakították ki. Épült egy pezsgőmanufaktúra is az alagsorban. Maga a kastély és a közelben látható, romos állapotában is páratlanul szép kápolna országos védelem alatt áll.

Belasics Edit arról is mesélt, hogy a terület a rómaiak korában már lakott volt. A felújítás idején, kábelfektetés közben kelta házak nyomaira bukkantak. A parkban növénykülönlegességek, két tó és egy patak is található. Építettek három vendégházat is, ezek egyenként 15-18 férőhelyesek, s mindegyik rendkívül tágas.

Az étkezést illetően önellátásra rendezkedtek be, ültettek 101 gyümölcsfát, vannak állatok, termelnek zöldségeket és gyógynövényeket. Két dolog azonban hiányzik, egészen pontosan nincs: térerő és televízió.

A tulajdonos azt mondta, minden művészeti ágnak helyet szeretnének biztosítani, és gasztronómiai programokat, tréningeket is szerveznek majd. A Szent András-birtokon a testnek, a szellemnek és a léleknek ugyanakkora figyelmet szentelnek.

 

Tullnerné Volarics Magdolna, Paks

fotó: Vida Tünde