Gazdag programot kínál június végére a Kaláka Fesztivál Egerben

Kaláka

Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, a Kaláka Fesztivál idén 37 éves. Az összművészeti rendezvénysorozatot immár ötödik alkalommal Egerben rendezik meg, június utolsó hétvégéjén. A program egybeesik Múzeumok Éjszakájával.

Verskoncerttel nyit a bélapátfalvi apátságban június 23-án a Kaláka Fesztivál, amely azt követően három napon át hívja, várja az érdeklődőket Eger belvárosába, illetve a várba. Az Eszterházy téri Park Színpadon péntek délután fesztiválnyitó, szombaton és vasárnap délelőtt családi programok, délutánonként pedig az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében rendezett koncertek kínálnak tartalmas kikapcsolódást, valamint kézműves vásár is lesz mesterség-bemutatókkal és foglalkoztató programokkal.

Június 24-én, 25-én és 26-án, kora estétől éjszakába nyúlóan két színpadon váltják egymást a zenekarok az Egri Várban. Az idei koncertkínálatban szerepel – mások mellett – Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix és zenekara, Szabó Balázs Bandája, a PASO és a Cimbaliband is. A Kaláka együttes koncertjét, mint a megelőző 36 évben mindig, a fesztivál zárónapján, vasárnap hallhatja a közönség.

Az idei programsorozat különlegessége a Betyárjáték, a Nemzeti Színház első szabadtéri bemutatója Ferenczi György és a Rackajam, valamint Kovács Norbert és táncosai közreműködésével. Az előadást a Kossuth-díjas Szomjas György rendezte. A produkciót fergeteges zene, lenyűgöző táncjáték és a rendező legendás betyárfilmjeiből bejátszott képsorok teszik még látványosabbá, kihagyhatatlan élményt nyújtva az egrieknek és a városba érkező fesztiválozóknak.

Az egri ciszterci templomban szombat délután a Sumonyi Zoltán verseire Gryllus Dániel által komponált „A hegyi beszéd” című dalciklust adja elő a zeneszerző fivérével, Gryllus Vilmossal. A Templom Galériában a Bükki Nemzeti Park területén élő népművészek, népi iparművészek alkotásaiból nyílik tárlat. A Vitkovics-házban a III. Egri Tematikus Tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban „Molnár István Géza nívódíjas fotóművész képekeiből látható válogatás.

A Múzeumok Éjszakáján a fenti kiállítások helyszínén koncertek is lesznek a Kaláka Fesztivál jóvoltából az Egerben fellépő művészek közreműködésével. Izgalmas, egri történetekben gazdag éjszakára számíthatnak mindazok, akik részt vesznek a Kaláka Fesztivál és az egri közművelődési intézmények közös játékában: a megtekintett kiállításokon pecséteket lehet gyűjteni a MúzÉj-kártyára, amely másnap (június 26-án) a fesztiválra kedvezményes jegyvásárlását teszi lehetővé. A Múzeumok Éjszakáján a Kaláka Fesztivál koncertjeire nem kell belépőt váltani.

fotó: www.kalakafesztival.hu