Füzesabony ígéretes korszak küszöbén áll

A Heves megyei kisváros optimális földrajzi helyzete mellett más előnyökkel is rendelkezik. Szabad munkaerő-kapacitással, beépíthető területekkel, a befektetői igények infrastrukturális kiszolgálásával. Nagy Csaba polgármestertől kértünk interjút.

– Polgármesteri célkitűzése, hogy a térség valódi központjává válhasson Füzesabony. Hol tart ez a folyamat? 

– Az idei év végétől élvezhetik a füzesabonyiak a modern, megszépült városrészeket.   Maga a tervezési folyamat mintegy két éven át tartott. A közbeszerzési eljárások miatt elhúzódott a megvalósítás, s közben emelkedtek az építőanyagárak. Így be kellett látnunk, hogy a TOP-pályázaton elnyert összeg nem elég. Ráemelési kérelemmel fordultunk a kormányhoz, mely pozitív elbírálást kapott, így az eredetileg elnyert támogatáshoz idén februárban több mint 800 millió forint pluszforrást biztosítottak. 

   A fejlesztéseknek köszönhetően a Rákóczi úton megtörtént a közművek cseréje, megújult a csapadékvíz-hálózat, illetve maga az út is a vasútállomástól az iskoláig. Új burkolatokkal látják el a főutcát, növekszik a zöldterületek nagysága. A buszmegálló helyén egy többfunkciós épületet alakítanak ki, a buszfordulóban egy buszváró épül, mely az utazók kényelmét szolgálja. Megoldódni látszik a parkolás is, hiszen kétszázhatvan parkolóhelyet alakítunk ki. A piaccsarnokot és környezetét is fejlesztjük. A piac szabadtéri helyszíne egy rendezett felületen és egy fedett-nyitott tető alatt valósulhat meg, mellette már kialakították a parkolót. Természetesen itt is arra törekeszünk, hogy növeljük a zöldfelületet, és fejlesszük a kapcsolódó közműveket. A vasútállomás környékén, a Baross téren és a Rákóczi úton rekreációs és pihenőparkot alakítunk ki. A városi rendezvények fogadására alkalmas eseménytér a Rákóczi úthoz kapcsolódva válik rendezetté. Közel százhúsz fát ültetünk, több mint ötezer cserjével, és minden felújított területen gyepesítenek. A zöldített felület közel kilencezer-kétszáz négyzetméternyi terület lesz, de ez a munkafázis majd csak a folyamat végén valósul meg.

   Azzal, hogy ekkora zöldfelület újul meg, új parkok jönnek létre, valamint játszótéri elemeket és korszerű utcabútorokat helyeznek ki, Füzesabony egy óriási lépést tett afelé, hogy minél zöldebb, élhetőbb város legyen, ezzel is hozzájárulva a belvárosban is a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. 

   Szeretnénk továbbfejleszteni a várost újabb TOP-os forrásból. A tervek szerint az északi városrészben parkolóhelyeket alakítunk ki, játszótereket újítunk fel. A megvalósításhoz közel 1,3 milliárd forint támogatásra nyújtottunk be pályázatot. 

   Nagyon fontos számunkra, hogy városunkat az idetelepülni szándékozó vállalkozások számára vonzóvá tegyük. Ipari parkot hoztunk létre. Idén szeptemberben a Tobroco Machinery Kft. már meg is kezdte működését, s több mint száz munkavállalót foglalkoztatnak. 

– Milyen előnyök származnak a város optimális földrajzi helyzetéből?

– A modern Füzesabony jelenleg 7800 lakosú város, az Észak-Alföld és az Északi-Középhegység határán. A földrajzi adottságainak köszönhetően összekötő szerepet tölt be e két nagy tájegység és a főváros között. Településünk fontos vasúti csomópont, s itt halad az M3-as autópálya is. 

– A turizmus területén tudnak élni a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park közelségével?

– Elkészült a Füzesabony–Szihalom közötti kerékpárút. Így könnyen megközelíthető a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, de akár Mezőkövesd, Bogács és Cserépfalu településeken keresztül Bükkzsércig is elbiciklizhetnek a kerékpáros turisták. 

– Milyenek a helyi lakosok mindennapjai, a lakhatási lehetőségek, a szolgáltatások?

– Kétszázmillió forint támogatást nyertünk az Életpálya-ösztönzés című pályázaton. A támogatás keretében 15 bérlakást alakítottunk ki. Az ingatlanokban 35 év alatti fiataloknak biztosítható lakás két éven át, miközben nem kell albérletet fizetniük, csupán a rezsiköltséget kell állniuk.  

– Több mint 40 civil szervezet működik a városban. Mennyire aktív a tevékenységük?

– A közösségi élet és a civil kezdeményezések támogatása kiemelten fontos a város közélete szempontjából. Ennek egyik példája a 2015 óta minden évben megrendezésre kerülő „Legyen Tánc!” nyárzáró városi fesztivál. Említést érdemel még a szintén rendszeresen megtartott Füzesabonyi Civil Expó sokszínű rendezvénye.

   A civil szervezetek közül kiemelném a Füzesabonyi Kertbarát Kör Egyesületet, a Füzesabonyi Nyugdíjas Polgári Egyesületet, a Füzesabonyi Polgárőrséget és a Füzesabonyi Szent Flórián Tűzoltó Egyesületet, amelyek egytől egyig kiemelkedő tevékenységet végeznek településünkön, és képviselik városunkat országos rendezvényeken is.