Felújították a majki Kamalduli Remeteség kolostorépületét

Majk

Elkészült az Európa-szerte kuriózumnak számító, majki Kamalduli Remeteség kolostorépületének és környezetének műemléki felújítása. Az európai uniós támogatással megvalósított fejlesztés teljes költsége 885 millió forint volt. A rekonstrukció tovább folytatódik. 

A néma szerzetesek egykori kolostorépületének műemléki rekonstrukciós munkálatai során elvégezték a 2300 négyzetméteres kolostorépület teljes szerkezeti és külső helyreállítását, a pince, a földszint, valamint a gyógynövénypadlás felújítását és műemléki rekonstrukcióját. Emellett megújult a foresteria, vagyis az erdei kolostor épületének belső díszudvara, és restaurálták az egykori refektórium különleges freskóit, elkészült a látogatói parkoló és a remeteséghez vezető felvezető út is.

A megújult barokk műemlékegyüttes új kiállítása bemutatja a remeteség XVIII. századi történetét, a néma szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduli rend kapcsolatáról, valamint megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épület az Esterházy-család grófi ágának vadászkastélya volt.

A szeptember eleji átadással nem érnek véget a műemléki fejlesztések Majkon. Ugyancsak európai uniós forrásból, mintegy 1,5 milliárd forintos támogatással a remeteség összesen tizenhét cellaházának és az azokhoz tartozó cellakerteknek a felújítását, a templomtorony rekonstrukcióját, az egykori kolostori gazdaság kertjeinek, valamint a kertben álló grotta kápolnának a felújítását tervezi a Forster Központ.

Majk

A Kamalduli Remeteséget 1733-ban kezdték el építeni Majkon, az első remetelak alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki; a némaságot fogadó fehércsuhás szerzetesek külön-külön cellaházban éltek. A remeteség II. József 1782-es rendeletéig virágzott, amikor is a rendet feloszlatták, a berendezés egy részét pedig elárverezték, állami tulajdonba vették vagy széthordták.

Majk Közép-Európában azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete építészetileg eredeti formájában maradt fenn. A remeteséghez 17 cellaház tartozik, közülük hét apartmanházként működik és rendszeresen fogad látogatókat.

foto: kirandulastippek.hu