Feledhetetlen kalandokat kínált idén is a Tatai Patara

Patara

Több száz évet utazhattak vissza az időben azok, akik május utolsó hétvégéjén ellátogattak Tatára, a Patarára. A török kori fesztiválon az idén is megidézték az 1597-es csatát, de a kultúra iránt érdeklődők is találhattak maguknak bőven csemegét. 

Kilencedik alkalommal rendezték meg a török kori történelmi fesztivált Tatán. Ostromjátékkal elevenítették fel a vár 1597-es visszafoglalását a török hadaktól, valamint a kor egy különleges fegyvere, a patara, azaz a petárda első sikeres bevetését.

A háromnapos rendezvényre hagyományőrzők sereglettek Tatára, s temérdek kaland várt a vendégekre az Öreg-tónál. A látványos harci bemutatók mellett kulturális és gasztronómiai programokat kínáltak, és lehetőség nyílt betekinteni a középkori magyar és török mindennapokba.

A csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, sejmenek és pattantyúsok mutatták be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. A rendezvényen a látogatók korhű ruhák között válogathattak, korabeli ételeket és török kávét kóstolhattak, serbetet ihattak.

Több száz néptáncos ropta például a borudvarban, ahol szombat este a Tárkány Művek is fellépett, míg a katonazenészek találkozóját a Kossuth téren rendezték. Eközben a vár falai között több kiállítást is látogathattak: a Vitányvárról, a török étkezési kultúráról, a bélyeges téglákról és a tüzérség történetéről szóló tárlatok között lehetett válogatni. A Szulejmán sorozatból megismert Hürrem igaz történetét is felelevenítették ezen a hétvégén.

A krónikák szerint 1597. május 23-án hajnalban két töröknek álcázott katona kért védelmet a vár őreitől, majd a kapusok leszerelése után a bejáratot patarával berobbantották. A Pálffy Miklós vezetésével készenlétben álló magyar, német, spanyol és vallon alakulatokat magában foglaló, csaknem 3000 fős sereg lerohanta a várat.

fotó: Facebook/Tatai Patara