Fél évszázada Körmenden

Körmend

Az idén lett ötvenéves az Egis körmendi gyáregysége. Az egykori tápszergyár mára az ország egyik legmodernebb technológiával felszerelt gyógyszerfejlesztő és -gyártó bázisává vált. Mintegy nyolcszázan dolgoznak ott, és a beszállítókat is figyelembe véve csaknem minden harmadik körmendi család kapcsolódik az Egishez.  

Az Egis gyáregysége az elmúlt öt évtized alatt folyamatosan fejlődött, a legkorszerűbb technológiákkal bővült, és mára a legnagyobb munkáltatóvá vált Körmenden. A gyógyszergyár megélt vállalatprivatizációt, átalakítást; sok családban immár a harmadik generáció dolgozik az Egis körmendi gyáregységben. 

A város és a vállalat története az évtizedek alatt összefonódott, az Egis ma már afféle „város a városban”. Amellett, hogy évek óta az Egis Körmend kosárcsapat névszponzora, a munkaerő folyamatos utánpótlására a cég duális szakmunkásképzést is indított helyben, amelynek jelenleg 23 tanulója van. Felelős vállalatként támogatta továbbá annak a vasúti átjárónak a létesítését is, amelyen át az egises munkavállalók egy része nap mint nap a körmendi gyáregységébe érkezik.  

Az idei év különösen mozgalmas volt az Egis életében. Felépült az új, korszerű technológiájú gyártóüzem és kutatási létesítmény, ahol galenikus termékeket – krémeket, kenőcsöket, géleket – fejlesztenek és állítanak elő. E beruházás része annak a projektnek, amelynek keretében az Egis új készítmények kutatását végzi a Szegedi Tudományegyetemmel, a Pannon Egyetemmel és a Természettudományi Kutatóközponttal együtt. Az alkalmazott kutatások eredményeként olyan készítményeket állítanak elő az új galenikus üzemben, amelyek lehetővé teszik majd a korábban nem, vagy nehezen gyógyítható betegségek hatékony kezelését. Az új üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel szeptemberben. 

 És a tempó nem lassul: kivitelezés előtt áll az Egis legújabb körmendi üzeme, amely korszerű onkológiai készítmények előállítására lesz képes, ezáltal e speciális termékkör értékláncának összes folyamata (kutatás-fejlesztés, méretnövelés, hatóanyag- és késztermékgyártás) megvalósíthatóvá válik az Egisben. 

Az életben a változás, a fejlődés és a biztonság egyaránt fontos. Az Egis dinamikusan fejlődő 21. századi gyógyszeripari vállalat nagyságrendileg évi 380 millió eurós exportbevétellel. A Körmenden gyártott termékek 80 százalékát külföldön értékesítik. Az Egis immár fél évszázada biztos pont a körmendi lakosok életében.