Fejlesztést terveznek a bérelhető Veszprém megyei faluban

Falusi turizmus

Beváltotta a reményeket a különleges turisztikai attrakció: nagy az érdeklődés a Veszprém megyei bérelhető falu, Megyer iránt. Tavaly több mint négyezer éjszakát töltöttek a vendégek a faluban, amelyben fejlesztéseket is terveznek.

 

Az összes nyári hétvége foglalt már, de hétköznapokon még bérbe vehető a kis Veszprém megyei falu, Megyer, ahol Pajer Kristóf polgármester beszámolója szerint tavaly több nagyszabású esemény zajlott. A falu esküvők, céges és családi rendezvények helyszíne volt, de filmforgatás is zajlott a településen. Népszerű esküvői helyszínné vált, az első évben hét pár fogadott örök hűséget egymásnak az ország legkülönbözőbb pontjairól, 2016-ra pedig már 11 foglalás érkezett – mondta Pajer Kristóf.

Ahogy a faluvezető az MTI-nek nyilatkozta, a megyei szálláshelyeket jellemzően 3-4 napra veszik ki, de nem ritka az egyhetes tartózkodás sem. Érkeztek vendégek Ausztráliából, Afrikából, Svédországból és az Egyesült Államokból is. Az elmúlt évben 4200 éjszakát töltöttek a vendégek a településen, amelynek egy-egy utcáját vagy házát, de akár az egészét is ki lehet bérelni. Az utóbbi napi 210 ezer forintba kerül. A vendégek a falu ügyeinek intézésében is részt vehetnek.

A polgármester kedvező változásokról számolt be: az ott élők a program beindulása óta nyitottabbak, befogadóbbak lettek, és joggal büszkék falujukra. A település üzemeltetésére létrehozott Megyer Vendéglátó Szociális Szövetkezet nyolc embernek ad munkát, ők szolgálják ki a vendégeket, főznek, mosnak, rendben tartják a környezetet.
A nagy érdeklődés miatt fejlesztésbe fogtak, megépítettek egy mosodát, amely a megyeri vendégeken kívül a környék vendégházait is kiszolgálja. Vannak újabb fejlesztésre vonatkozó tervek is: szeretnék három éven belül a mostani 39-ről 60-ra növelni a házszámot, rendezni a kerteket, udvarokat. Cél, hogy a hétvégék mellett a hétköznapokon is többen béreljék ki a falut, vagy annak egy utcáját, házát.

fotó: nyugat.hu