Exkluzív szálló lett a mándoki Forgách-kastélyból

Mándoki kastély

Elsősorban az üzleti és a politikai szféra igényeit szolgálja ki a több mint 700 millió forintból felújított Forgách-kastély a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon. Az újjászülető impozáns kastélyszálló a történelmi múlt eleganciáját ötvözi a modern kor szolgáltatásaival. 

Az 1750 körül emelt neobarokk épület éveken át használaton kívül volt. Rekonstrukcióját a kastélyt 2008-ban megvásárló, logisztikával és kereskedelemmel foglalkozó helyi családi vállalkozás kezdte el.
A kastély egykor a 15 ezer hold nagyságú Forgách-birtok központja volt, és jelentős szerepet töltött be Mándok és környéke gazdasági és kulturális életében. Az üzemeltetését végző World Transit Kft. 2012-ben pályázatot nyújtott be az épület üzleti célú szálláshelyé fejlesztésére. A beruházás 702 millió forint értékben, hatvan százalékos európai uniós támogatással valósult meg.
Az így felújított kastélyszállóban tíz szobát alakítottak ki összesen húsz férőhellyel, emellett különböző szolgáltatásokat − vendéglátás és wellness – nyújtanak, elsősorban az üzleti és a politikai szféra képviselőinek.
A fejlesztés tizenhárom új munkahelyet teremtett. Egy másik pályázat révén megújulhatott a kastélyt övező park is, csaknem 80 millió forintból, százszázalékos uniós támogatás segítségével.
Stratégiai elhelyezkedése miatt Magyarországnak „kastélynagyhatalomnak” kellene lennie, de éppen ennek a kastélynak a 20. század közepén bekövetkezett állapotromlása és eseti használata jellemzi a hazai kastélyok nagy részét – fogalmazott az avatóünnepségen Seszták Miklós miniszter.
Hozzátette, körülbelül 100-120 olyan állami tulajdonban lévő kastély található jelenleg az országban, amelynek nem megfelelő a hasznosítása. Megoldást az állam által finanszírozott rekonstrukció, vagy az ingatlanok értékesítése jelenthet.