Emőd vezetésének minden polgára fontos

Emőd

A Miskolctól mindössze húsz kilométerre található település lakossága a kétezres évek elejétől fogva egyre csökkent, és ez a szomorú folyamat megállíthatatlannak látszott. Ám a jelenlegi városvezetés erről mást gondolt. Fekete Tibor polgármesterrel arról beszélgettünk, hogy a megtartó erő olykor nem csupán az anyagi lehetőségeken múlik.

Egymást követő generációk nőttek fel úgy Emődön, hogy a munkaképes korú lakosság döntő többsége évtizedek óta ingázik, a legtöbben Miskolcon találnak munkát. Az ottani lehetőségeken túl a kisváros húsz kilométeres körzetében négy ipari park is található.

Fekete Tibor polgármester elmondta, hogy helyben a mezőgazdasági termelés, illetve az önkormányzat jelent foglalkoztatási lehetőséget. A közmunkaprogramba 150-170 embert tudnak bevonni. Gondot jelent azonban, hogy a településnek nincs igazán jövedelemtermelő képessége, nincsenek erős nagyvállalkozások. Ez természetesen meghatározza az önkormányzat pénzügyi mozgásterét, a költségvetés közel 95 százaléka állami támogatásból származik. Emőd adóbevétele mindössze 80 millió forint körül mozog. Az ötezer lelkes település 2001-ben nyerte el a városi rangot, s az azóta elért eredményeket két csoportba sorolja a polgármester. Egyrészt történtek önerős, mindenekelőtt infrastrukturális fejlesztések, utak és járdák épültek, parkosítottak. Másrészt pályázati forrásokból bővíthették az intézményhálózatot. Javában épül a művelődési ház, amelyet várhatóan a jövő tavasszal adnak át rendeltetésének. Többfunkciós épületet terveztek, 300 fő befogadására alkalmas nagyteremmel, klubszobákkal, melegítőkonyhával, odaköltözik majd a városi könyvtár is. A 400 millió forintos pályázati pénz mellé az önkormányzatnak jelentős saját forrást is hozzá kellett rendelnie.

Most indítják a közbeszerzési eljárást egy kétcsoportos bölcsődére, illetve egy 500 adagos központi konyhára és a hozzá kapcsolódó étkezdére, tudtuk meg Fekete Tibortól. De terveznek energetikai korszerűsítéseket az iskola egyik épületében és a polgármesteri hivatalban is.

A polgármester arra a legbüszkébb, hogy a szűkös városi büdzséből tavaly januárban sikerült kigazdálkodniuk egy olyan letelepedési támogatást, amely 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást jelent annak, aki vállalja, hogy nyolc éven át Emőd lesz az állandó lakóhelye. A támogatás nincs életkorhoz kötve, igényelték már az idősebb korosztály tagjai is. Másfél év alatt eddig több mint húszan éltek e lehetőséggel.

A szociális juttatásokkal is igyekeznek minden korosztályt megcélozni, illetve támogatni. A bölcsődében és az óvodában ingyenes az étkezés, a zeneiskolások tandíját átvállalta az önkormányzat, és minden decemberben értékes Mikulás-csomagokkal ajándékozzák meg a gyerekeket. A középiskolások 10 000 forint beiskolázási támogatást kapnak, a felsőfokú oktatásban részt vevők 15 ezret, a 70 életévüket betöltött emődi polgárok pedig 10 000 forint egyszeri juttatásban részesülnek.

Fekete Tibor szerint az a legfontosabb, hogy Emőd népességmegtartó ereje növekedjék, és valamennyi helyi lakos érezze azt, hogy megbecsült polgára a településnek.