Elkészült Sárvár Fenntartható Energia- és Klímaakcióterve

Sárvár

Az Energiaklub készítette el Magyarországon az első Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet. Az akcióterv célja, hogy segítse a döntéshozók munkáját, s támpontot adjon a város energetikai beruházásaihoz.

Magyarországon Sárvár elsőként vállalta fel, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást. Az ehhez szükséges akcióterv kidolgozásában az Energiaklub szakértői segítettek a település vezetésének. A dokumentum a 2030-ra kitűzött célok elérésének érdekében javaslatokat fogalmaz meg az energiahatékonyság javítására, a megújuló energiaforrások hasznosítására és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra.

A Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv segíti Sárvár városát abban, hogy hatékonyabban, kisebb energiafogyasztással működjön a helyi gazdaság, csökkenjen az intézmények és az otthonok rezsiköltsége, a megújuló energiaforrások használatával a település függetlenebbé váljon, és felkészülten tekinthessen az éghajlatváltozás okozta kihívások elé.
A tanulmány szerint Sárvár szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy számos beruházás, fejlesztés már megvalósult, illetve tervben van. 2015-ben megtörtént a város közel teljes közvilágítás-cseréje: ma már modern, energiatakarékos LED-es utcai világítással rendelkezik. Az óvodák és iskolák épületkorszerűsítései nemcsak az energia-megtakarítás fontos eszközei, de jó példaként szolgálhatnak a gyerekek számára is.

Fotó: www.nemzetibormaraton.hu