Élettel telhet meg Békéscsabán a Munkácsy-negyed

híd

Munkácsy-negyed létrehozásán dolgoznak Békéscsabán. A projekt célja egy egységes, karakteres, a város mindennapjait gazdagító kulturális negyed létrehozása, amely erősíti a csabai identitást, és több látogatót vonz a békési megyeszékhelyre. 

Közel egymilliárd forint forrás felhasználásával alakíthatják ki Békéscsabán a Munkácsy Kulturális Negyedet. Az épületek és a terek adottak, azonban hamarosan új jelentőséget kaphatnak. A tervek között szerepel, hogy futópályát építenek ki a ligetben. Ugyancsak ide álmodtak meg egy, Munkácsy életéhez köthető, a művészetekre és az asztalos eszközökre emlékeztető játszóteret. A hidakon kicserélnék a korlátokat olyanra, mint amilyenek Munkácsy korában voltak a jellemzőek. A ma parkolónak használt Gőzmalom tér új funkciót kapna: kiülőket, kiöblösödő Élővíz-csatornát, stéget terveznek ide, ahogyan a túloldali Kisligetbe is, a 13 aradi vértanú kopjafáinak közelében is. Lesznek utcazenész pontok is a hálózatban, illetve olyan helyek, ahol az utcai rajzolók és a közönségük kaphatna helyet. Szeretnének alkalmi, vízen úsztatott fénykiállításokat, illetve a Széchenyi-ligetben fából, kőből és fémből rendeznének kiállítást „land art” alkotók. A Csabagyöngye Kulturális Központ tetejére csillagvizsgálót álmodtak, a ligetbe pedig madárfigyelő pontokat és lepkeházat. Mivel a Munkácsy-negyednek területileg szerves része a magánkézben lévő István-malom, ennek hasznosításáról is tárgyalások folynak.

A program 2017-re készülhet el a Terület és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. A nyertes pályázatot a Garten Studio Kft. jegyzi. A cég Év tájépítésze díjas vezető tervezője, Szloszjár György elmondta, a Munkácsy-negyedet szeretnék a belváros-rehabilitáció első, illetve második ütemméhez csatolni. A megvalósításra várhatóan majdnem egymilliárd forint áll majd rendelkezésre. A pályázat számos kikötést tartalmaz, például azt, hogy növényzetültetésre és parkosításra az összeg minimum 30 százalékát kell költeniük. Ez nagyrészt a ligetben, illetve az Élővíz-csatorna mentén valósítanák meg, de zöldterületet szeretnének a Gőzmalom téren vagy például a Csabagyöngye Kulturális Központ és a megyei könyvtár között is.

fotó: behir.hu