Együttműködési megállapodást írtak alá a Tisza-völgyi megyék vezetői

Tisza

Turisztika, közlekedés, vízkészlet-gazdálkodás és árvízvédelem terén is szeretnének együttműködni a Tisza-völgyi megyék. Négy ország tíz megyéje, illetve régiója kötött erről szerződést Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat által szervezett szakmai egyeztetés keretében.

Határon át ívelő együttműködés született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat által szervezett szakmai egyeztetésen. A Tisza vízgyűjtőjén lévő területi önkormányzatok együttműködésének jelentőségét az adja, hogy négy ország – Magyarország, Szerbia, Ukrajna és Románia – tíz régiója, illetve megyéje (Kárpátalja, Vajdaság, Szatmár, Bács-Kiskun, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye) közötti szerveződés jön létre – hangsúlyozta Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

A Tisza-völgyi megyék vezetői célul tűzték maguk elé a térség gazdasági felzárkózásának előmozdítását, a belföldi és a határon átnyúló közlekedési útvonalak korszerűsítését, valamint a Tiszán való átkelési lehetőségek bővítését. Együttműködnek továbbá az árvízvédelemben, a biztonságos és racionális vízkészlet-gazdálkodásban, az árapasztó tározók kialakításában és működtetésében, az élményt kínáló turisztikai attrakciók kialakításában. Az aláírók ösztönzik a térség üzleti és civil szervezetei között a kapcsolatok elmélyítését – számolt be az MTI. A partnerek Tisza-ökorégió néven európai területi társulás (EGTC) létrehozását tervezik 2018. december 31-i határidővel.

Kovács Sándor történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, hiszen − mint mondta − még nem volt példa ilyen alulról jövő kezdeményezésre a Tisza völgyében. – Az elmúlt évek bizonyították, hogy egymásnak jó szomszédjai vagyunk – fogalmazott. Hozzátette, a bajban – árvíz és szennyezés esetén – is számíthattak egymásra, és együttműködnek majd a különféle gazdasági ágazatokban is. A továbbiakról azt mondta, szakmai munkacsoportokat hoznak létre a közlekedés, a gazdaság, a turizmus, a vízügy és a természetvédelem területén.

fotó: Vida Tünde