Egyre többen látogatják a Gödöllői Királyi Kastélyt

gödöllői királyi kastély

A barokk kastély történelmi tradíciói, gazdag programkínálata és egyedülállóan reprezentatív belső terei okán hazánk egyik legvonzóbb kulturális intézménye. Gönczi Tibort, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatóját arra kértük, hogy beszéljen olvasóinknak a kastély hagyományos és újdonságnak számító programjairól.

 

− Az elmúlt esztendők a folyamatos felújítás jegyében teltek. Az idei évre maradt-e még feladat?

− 2015-ben a kastélyépület egészét átfogó rekonstrukciós munkánk nem volt, ám a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. segítségével megkezdődött egy évszázados kőkerítés rendbetétele, s megújult a kastély mellett található pálmaház. A park idén is tovább szépült, a kertépítészeti munkákkal évről évre folyamatosan haladunk. Nagyobb rekonstrukciós projektre egyelőre nem gondolhatunk, hiszen köztudott, hogy európai uniós pályázati forrásokhoz Pest megye a régiós státusza miatt nehezebben jut hozzá. A további felújítási munkákhoz kormányzati támogatásra lesz szükségünk.

− Az előző évekhez hasonlóan az intézmény 2015-ös programkínálata is rendkívül gazdag volt. Kérem, emeljen ki az évről évre visszatérő programok közül kettőt, melyeknek átütő sikere volt…

− Ha csupán az októberi kínálatból választok, a XVII. Nemzetközi Hárfa Fesztivál és a XIV.

Liszt Fesztivál híre átlépte az országhatárokat. Ám muszáj még megemlítenem, hogy a Magyar Állami Operaházzal kötött együttműködésünk keretében november végén négy alkalommal is előadták Barokk Színházunkban az operaház művészei Haydn Élet a Holdon című operáját, hatalmas sikerrel. Ókovács Szilveszter főigazgató úrral jövőre ismét négy operaelőadást tervezünk itt Gödöllőn, s ezt a hagyományt folytatni szeretnénk a következő években is.

− A következő napokban, hetekben nagy lesz a sürgés-forgás a gödöllői kastély patinás falai között. Milyen programokkal várják a közönséget?

− Az adventi időszakra az idén is igazi közönségcsalogató programokkal készülünk. December 5-én Bogányi Gergely, Szabadi Vilmos és Onczay Csaba ad ünnepi koncertet, s Gödöllőn ekkor lesz hallható először a Bogányi-féle versenyzongora. December 6-án kerül sor a Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertjére, a rákövetkező hétvége pedig az Adventi Kastélynapok jegyében telik, karácsonyi kirakodóvásárral, családi és gyermekprogramokkal. Igyekszünk majd igazi karácsonyi hangulatot teremteni zenével, közös játékokkal, sült gesztenyével, forralt borral és teával. A karácsonyt követően pedig a két ünnep között tartjuk az Erzsébet királyné karácsonyai című rendezvényünket. Ilyenkor Erzsébet királynéra emlékezünk, aki annak idején több mint kétezer éjszakát, azaz összesen vagy hat esztendőt töltött Gödöllőn, s akit nagyon megszerettek az itteni emberek. Nos, vele december 28-án személyesen is lehet találkozni, pontosabban az őt megszemélyesítő színésszel. Sisi fogadást ad a gyerekek számára, akik odamehetnek hozzá, kérdezhetnek tőle, – természetesen az udvari etikett szigorú betartása mellett. Mesélik, hogy Erzsébet nem egyszer töltötte a karácsonyt Gödöllőn, s ilyenkor megajándékozta a gyerekeket. Ezeket a királyi karácsonyokat idézzük meg minden évben.

− Apropó! A kastély látogatói között sok a gyerek?

− A múzeumot évente 170-180 ezer látogató keresi fel, magát a kastélyt pedig 300-350 ezer.

Sok gyermek érkezik hozzánk a szüleivel, a szervezett diáklátogatóink száma pedig meghaladja a 20-25 ezret. Számunkra különösen fontosak a gyermeklátogatók. Kifejezetten kedvelik például a múzeumpedagógiai interaktív programjainkat. A múzeumok őszi fesztiváljának keretében idén első alkalommal készítettünk egy szabaduló szobához hasonló tematikára épülő programot a kastély múzeumi tereiben, Kódfejtők éjszakája címmel, a 16 évesnél idősebb diákoknak. Hatalmas siker volt, húsznál is több csapat vett részt a vetélkedésen. Ilyesmit a következő években is tervezünk.

− Jövőre kerek születésnapot ünnepelnek…

− 2016. augusztus 17-én lesz kereken húsz éve annak, hogy az itteni múzeum megnyitotta a kapuit, s várhatóan valamikor a nyár derekán lépi át küszöbünket a hárommilliomodik látogatónk. A teljes jövő évünket átszövi majd a húszéves évforduló. Minden hónapnak más és más tematikája lesz, de ezt most még nem árulhatom el.

− Megértem. De ugye az óévbúcsúztató programot megosztja velünk?

− Az idei évet egy operaesttel zárjuk. Pontosabban kettővel, december 29-én és december 30-án Herczenik Anna és Domenico Menini közös áriaestjével búcsúzik az óévtől a Gödöllői Királyi Kastély.