Dunaharaszti fejlődése töretlen, miközben megőrzi korábbi értékeit

Dunaharaszti

Fontos közlekedési csomópont, modern iparral rendelkező térségi központ. Gazdag sport- és kulturális élettel büszkélkedhet, népszerű és kedvelt a Duna-parti üdülőövezete. Az elmúlt évtizedben a munkahelyek száma a háromszorosára nőtt. A dinamikusan fejlődő város polgármesterének, dr. Szalay Lászlónak voltunk a vendégei. 

‒ Dunaharaszti 2000-ben kapott városi rangot, ön pedig 2002 óta a település polgármestere. Milyen volt akkor a község, és milyen a mai város?

‒ Az egykori nagyközség az elmúlt két évtized során igen jelentős változáson, fejlődésen ment keresztül, ám mindez úgy történt, hogy közben Dunaharaszti megőrizte korábbi értékeit, korábbi hangulatát, báját. Modern, mégis otthonosságot sugárzó várossá váltunk az elmúlt húsz év folyamán. A leginkább szembetűnő fejlődés az infrastruktúra területén történt: az egykor poros utcák ma már szilárd burkolatúak, szinte teljes a közműellátottság, közintézményeink száma megduplázódott, új lakóterületek épültek be. Jelentősen emelkedett a lakosságszám, fiatalos, ütemesen fejlődő, mégis emberléptékű város a miénk.

‒ Hogyan lett Dunaharasztiból modern, iparral rendelkező térségközpont?

‒ Ez a tudatos várostervezésnek köszönhető. Éltünk a lehetőségeinkkel, kihasználtuk például a kedvező fekvésünket, ugyanis az M0-s és az 51-es főút metszéspontjánál fekszik a város. Iparterület kialakításával segítettük a betelepülő cégeket abban, hogy nálunk otthont találjanak. A mai napig jó és gyümölcsöző a kapcsolatunk valamennyi itt működő vállalkozással.

‒ Mely fejlesztések valósultak meg pályázati forrásokból, és melyek önerőből? Történnek-e idén újabb beruházások?

‒ Az elmúlt esztendőkben folyamatosan és nagy volumenben valósultak meg útépítések a városban részben pályázati, részben saját forrásból. Óvodákat, bölcsődét és iskolákat építettünk, illetve bővítettünk vagy felújítottunk. Sportcsarnok épült, a kulturális centrumként működő, újjávarázsolt Laffert-kúria pedig immár igazi nagyvárosi művelődési központ. Az elmondottakon kívül is számtalan fejlesztés történt a városban a játszóterektől az orvosi rendelőig, a sor szerencsére valóban hosszú.

‒ Milyen Dunaharaszti társadalmi, kulturális és sportélete?

‒ Rendkívül gazdag. Sok a civil szervezet, melyeknek működését támogatja az önkormányzat, akárcsak a sportegyesületeket, melyek közül a százéves DMTK színeiben közel ötszázan sportolnak igazolt játékosként. A kulturális élet sokszínű, e tekintetben a város vezetése különösen elkötelezett. Rendezvényeink egyre népszerűbbek, azok többségére a környező településekről is érkeznek hozzánk látogatók.

‒ Hol tart az üdülőövezet fejlesztése? Jut forrás turisztikai jellegű beruházásokra?

‒ Turisztikai szempontból a Duna-partunk a legfontosabb kincsünk, vonzerőnk. Az egykori kempingünk helyén egy ifjúsági tábort szeretnénk létrehozni, ehhez azonban a saját forrásaink nem elegendőek, ezért támogatásokra pályázunk, ahol csak lehet. A Sportszigetet, amely Dunaharaszti egyik ékköve, folyamatosan fejlesztjük. Célunk az, hogy a sétára vágyók, a kerékpárosok, valamint a vízi sportok szerelmeseinek birodalma legyen. Ugyanakkor mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy megőrizzük a Duna-part természeti szépségeit.

‒ Reményeink szerint hamarosan újra indulhat a belföldi turizmus. Milyen látnivalók és milyen programok várják a Dunaharasztiba érkezőket?

‒ Vannak visszatérően, minden évben megrendezendő szabadtéri fesztiváljaink, ahol a zene és a tánc központi szerepet tölt be. Ezek idei megtartása a járványhelyzet miatt most még bizonytalan. A város hivatalos honlapján, valamint a Facebookon megtalálható közösségi oldalainkon folyamatos tájékoztatást adunk a nyitás lehetőségeiről és a megtartható programjainkról. A kultúra szerelmeseit egyébként egész évben szívesen látja a Laffert-kúria, ahol nyaranta szabadtéri színházi előadások és koncertek várják az érdeklődőket.