Dunaföldvárnak erős a megtartó ereje


A jó megközelíthetőség, a teljes körű infrastruktúra és az idetelepült cégek munkahelykínálata helyben tartja a fiatalokat is. A Duna-projekt megvalósulása kiemelkedő jelentőségű lenne, hiszen egész évben biztosítaná a folyó hajózhatóságát. Kérdéseinkre a város polgármestere, Horváth Zsolt válaszolt.

– Miért fogalmazhatunk úgy, hogy Dunaföldvárnak kedvező földrajzi fekvése?

– Városunk az 52-es, a 6-os, az M6-os és a 61-es utak kereszteződésében található, tőlünk könnyen elérhető Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd, Paks és Kecskemét. Ezek a városok kereskedelmi, s egyben munkahelyi központok is. Budapest egy óra távolságra fekszik, Pécs másfél órára. Munkát találni, munkába járni tehát nem okoz nehézséget. 

   A lakosságszám egyébként stabilan 8500 fő körül mozog. Ez köszönhető a város megtartó erejének, az itt lévő munkahelyeknek. Az önkormányzat letelepedési támogatással segít az ideköltöző fiataloknak. 

– A Duna-projekt az Európai Unió kiemelt fejlesztési stratégiája, amely felértékeli a Duna-régiók szerepét az érintett országokban. Ezen belül Dunaföldvár is fontos szerepet kaphat. Mindez mit jelenthet a város számára?

– A Duna a fő közlekedési útjaink közé tartozik, ám sajnos ez az év a csapadékhiány miatt katasztrofálisan alakult. A Duna-projekt kiemelkedő jelentőségű lenne a tekintetben, hogy a Duna hajózhatósága egész évben biztosított legyen az uszályok és a kirándulóhajók számára. Nagyon fontos, hogy az ide települt három nagy cég, a Normbenz Magyarország Kft., a Bioetanol és a Vajda-Papír teherhajó-kikötője működni tudjon. Ennek eléréséhez meg kell oldani a vízrendezési kérdéseket a Dunán. Természetvédelmi és turisztikai szempontból az ide kapcsolódó kisdunai holtág, illetve a bölcskei holtág jelentős. Mindkettő turisztikai célpontként lenne elérhető, kínálható. 

   Elengedhetetlen a Duna vízszintszabályozásához olyan megoldást találni, amely egész évben biztosítja, „visszatartja” a vizet a Dunában. Ennek rendkívül fontos szerepe lenne a paksi erőmű hűtésében, a működtetés biztosításában, illetve a mezőgazdasági termelőknél az öntözésben. A legnagyobb gondot az öntözés jelenti, itt élünk a Duna mellett, és nem tudunk öntözni. Elérendő cél, hogy kormányzati és pályázati segítséggel növelni tudják a gazdák az öntözhető területeket.

   Dunaföldvár mezőgazdasági és kereskedőváros is. Kereskedelmi hálózatunk teljes mértékben kiszolgál mindenkit. A mezőgazdasági tevékenységek közül a kertészet, szőlészet, gyümölcstermesztés és a szántóföldi kultúra számottevő.

– Mit tudnak tenni a környezet védelméért, a megújuló energiák használata érdekében?

– Kiemelkedő a környezetvédelem szerepe, az energiatakarékos módszerek alkalmazása a város életében. Az önkormányzat élen jár a hőszigetelésben, a napelemek telepítésében. Nagyon előnyös szélcsatornában helyezkedik el a város, nélkülözhetetlen lenne a szélerőművek engedélyezése és megépítése. Befektetőket hozna, és kitörési lehetőséget jelenthetne.

– Milyen rendezvényekkel és milyen látnivalókkal tudnak akár többnapos programot kínálni? 

– A kulturális programokkal az idelátogatók itt töltött idejét szeretnénk meghosszabbítani. A városi nagyrendezvényeinken kívül a várszínpad szabadtéri előadásaival a környéken egyedülálló élményt nyújt. A várban állandó kiállítások várják a látogatókat. Érdemes felkeresni a Kálvária-hegy stációit.

   Aktív megállóhelye vagyunk a Mária-útvonalnak, valamint a Kék és a Piros túra útvonalának. Gazdag nálunk a vízi élet, motorcsónak- és kajak-kenu-egyesület is működik a városban, amelyek a sportolni és pihenni vágyóknak biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget.    A kerékpárút Solt irányában teljesen kiépített, csupán Bölcskéig hiányzik még 5,8 km, onnan viszont kiépített csatlakozó várja a bringásokat déli irányba, a Duna jobb és bal partján. 

   A vadászat, a sporthorgászat és a túrázás szintén tartalmas kikapcsolódási lehetőség nálunk. Szálláshelyet a kemping és a fizető vendéglátóegységek biztosítanak. Szabadtéri és zárt fürdő fogadja az idelátogatókat. A gyógyfürdő egész évben nyitva van. A gasztronómia területén kiemelkedő a három híres dunaföldvári cukrászda, a Marcipán, a Tóth, a Piramis, – több díjnyertes országtorta és fagylalt növelte a jó hírüket. 

   A szüreti fesztivált idén szeptember 24-én tartjuk, s már csak emiatt is érdemes ellátogatni Dunaföldvárra.