Domony egyenletes fejlődési pályára állt

Domony

A Révai Nagy Lexikonának 1912-ben megjelent V. kötete Domonyt a következőképpen említi meg: a nagyközség Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye gödöllői járásában 1291 ember által lakott, van saját vasúti állomása és postahivatala. A település jelenéről László Milán polgármesterrel beszélgettünk.

‒ Az önkormányzat sikeres pályázatainak köszönhetően milyen fejlesztések történtek a közelmúltban?

‒ Mivel 2200 fős település vagyunk, élhetünk a Magyar Falu Program kínálta igen sokféle pályázati lehetőséggel. A képviselő-testület döntése alapján pályázatot nyújtottunk be falubuszra, járda- és útépítésre, óvodabővítésre, játszótér kialakítására. 2019 ősze óta körülbelül 300 millió forint forráshoz jutottunk, amelybe egyéb pályázati pénzek is beletartoznak. Utóbbiakból felújíthatjuk az óvoda és a faluház tetőszerkezetét. A faluház egyébként műemléképület, s otthont ad a polgármesteri hivatalnak, a gyógyszertárnak, a családsegítő szolgálatnak és a polgárőrségnek is. A rendelkezésünkre álló forrásokból az épületegyüttes mintegy kétharmadát tudjuk felújítani. Már zajlik a közbeszerzés, összesen 130 millió forintot költhetünk a munkálatokra, amelyek nyáron elkezdődhetnek. A bölcsőde pedig jövőre készül el. Mivel meglehetősen nagy Domony közigazgatási területe, ráadásul a közintézmények a faluközpontban vannak, ezért volt szükségünk egy falubuszra, amelyet a napokban kaptunk meg. Hamarosan elkészül a játszóterünk is.

Fontos megemlítenem, hogy nagyon jól működik a 2019 márciusában megalakult települési polgárőrség, amelynek parancsnoka egyben Domony alpolgármestere. A 26 önkéntes polgárőrnek köszönhetően jelentősen csökkent a bűnözés.

‒ Domonyban milyenek a munkalehetőségek?

‒ A közintézményeink munkaerőigényein túl néhány vállalkozás, például egy halfeldolgozó üzem és egy sörfőzde kínál munkalehetőséget az itt élőknek, illetve Domonyvölgyben két lovastanya. Mivel Domony közel fekszik Budapesthez, sokan ingáznak fővárosi munkahelyekre, illetve Aszódra, Gödöllőre és Veresegyházra. Mindezeken túl az önkormányzat foglalkoztat néhány közmunkást is. 

‒ Miben segíti az önkormányzat munkáját a Mindent Domonyért Közalapítvány?

‒ Az Alapítvány éveken keresztül jól működött, adományokat gyűjtött, rendezvényeket szervezett, azonban a kezdeti tűz szép lassan kialudt. Az Alapítványt a hamvaiból kellett újra feltámasztanunk. Szerencsére ma már ismét tevékenyek, s aminek külön is örülök, sok fiatal vesz részt az Alapítvány munkájában. 

‒ Domonyvölgy, a tó, a strand, a szabadidőpark rengeteg embert vonz a környékre…

‒ Az ékszerdobozszerű völgybe a patakkal, a tavakkal sokan beleszeretnek, telket vásárolnak, hétvégi házat építenek, de jó néhányan végleg ideköltöznek. Régen ez mezőgazdasági terület volt, mára családias lakóközösség él itt.  A bekötőút felújítása azért volt fontos nekünk, mert Domonyvölgyet valóban sokan ismerik, a jó megközelíthetőség sokat segített az ottani turisztikai vállalkozóknak. S mivel Domonyvölgy mindössze három kilométerre van Gödöllőtől, terveink között szerepel egy olyan kerékpárút építése, amely Galga mentét összekötné a fővárosból erre haladó kerékpárút-hálózattal. Kitartóan lobbizunk ennek érdekében.