Dombóvár a geopolitikai adottságaira alapozhat

A Dombóvári Járási Hivatal vezetője, Fehérvári Tamás szerint a város és környéke sokat tehet azért, hogy a haladó szellemiséget képviselő fiatalok ne hagyják el a környéket, hanem helyben keressék a boldogulást. A hivatal vezetője a jövőben egy másik pozícióból segítheti majd Tolna megyét, hiszen esélyes arra, hogy a megyei közgyűlés elnöke legyen.

–       Hogyan jellemezné a dombóvári járást?
–       Viszonylag kicsi körzetről van szó, amelybe tizenhat település tartozik. Ez 35 ezer embert jelent, ám ha a járás vonzáskörzetéről beszélünk, akkor már 70 ezer lakosról van szó. Márpedig az egészségügyi és az okmányirodai szolgáltatások, az oktatási intézményekmind-mind olyan tényezők, amelyek miatt a járáson kívülről is érkeznek hozzánk emberek.

A járás 2013. január 1-jén alakult meg, és nyugodt szívvel elmondhatom, hogy az érintett települések önkormányzatai teljes mértékben partnerek voltak a közigazgatás átalakítása során. Korrekt módon fogalmazták meg az igényeiket, és elfogadták a szükséges változásokat. Az utóbbira jó példa az, hogy bár a járási hivatal több épületben foglal helyet, a központi hivatalunk éppen ott található, ahol korábban a polgármesteri hivatal működött.

–       Milyenek Dombóváron és környékén a munkalehetőségek?
–       Dombóváron átlagosnak mondható a munkanélküliség, de a környéken több nehézséggel küzdenek. Örülünk annak, hogy 2011-ben a kormány munkaügyi stratégiájába bekerült a közfoglalkoztatás, amely sok pozitív változást hozott. Bebizonyosodott, hogy olyan településeken is akad munka, ahol nincsenek ipari üzemek, illetve a közszférától sem lehet nagy volumenű munkahelyteremtést várni.

Dombóváron a legnagyobb foglalkoztató a kórház, amelynek hatszáz alkalmazottja van. Az egészségügyön kívül leginkább az építőiparban, a csavargyárban vagy szerkezetlakatosként talál munkát az, aki dolgozni akar. Meggyőződésem, hogy a városnak többet kell tennie azért, hogy megtartsa azokat a fiatalokat, akik közül jelenleg sokan máshol keresik a boldogulást. Azt gondolom, hogy az elkövetkező néhány évben 100-200 új munkahelyet kellene létrehozni. Ha ez sikerülne, az nagyon sokat jelentene a gazdaság fellendítésének szempontjából. Természetesen az is fontos tényező, hogy a most kezdődő európai uniós gazdasági ciklusban Dombóvár és környéke várhatóan 2,4 milliárd forintot használhat majd fel a gazdaság élénkítésére, ami számos lehetőséget hordoz magában.

–       Milyen fejlesztések zajlottak a közelmúltban a dombóvári fürdőben?
–       Gunaras a környék egyik legnépszerűbb fürdője, ami nem csoda, hiszen olyan hármas egységként funkcionál, amelyben a fürdő mellett a szállodának és a gyógyellátásnak is jelentős a szerepe. Ezek az elemek remekül kiegészítik egymást. Nemrég fejeződött be a fürdő melletti szálloda építése, benne egy komplex wellnessrészleggel. A fürdő mellett egy 160 hektáros, jelenleg használaton kívüli terület található. Remek lenne, ha a fürdő megszerezhetné ezt a területet és saját céljaira hasznosíthatná.

–       Milyen egyéb lehetőségek rejlenek Dombóvár adottságaiban?
–       A város geopolitikailag kiváló helyen található. Vasúti csomópont, továbbá itt megy majd el az M9-es autópálya, és az sem mellékes, hogy a környéken nagyon jó minőségű termőföldek találhatók. Véleményem szerint fel kellene mérni a lehetőségét annak, hogy az itt megtermelt terményeket helyben dolgozzák fel. Új életre kelhetne a hajdani konzerv- és lekvárgyár vagy a malom. Mindennek a munkahelyteremtés szempontjából is jelentős hozadéka lenne.

–       Ön esélyes arra, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökévé válasszák. Milyen érzésekkel készül erre a megmérettetésre?
–       Ez a tisztség nagyon komoly felelősség. Örömmel töltött el, amikor megtudtam, hogy a megyében listavezető lettem. A parlamentben három cikluson át végzett munka után örömmel állnék e kihívás elé.