Díjak és kiállítások a Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Vásárhelyi Őszi Tárlat

Százhatvankét alkotó 252 munkája látható az idei Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Hatvankettedszer rendezték meg Hódmezővásárhelyen a rangos kulturális eseményt. A város fődíját és a Tornyai-plakettet idén Gaál József képzőművésznek ítélték.

A hagyományoknak megfelelően, október első vasárnapján nyitották meg a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatot. A december 6-áig látogatható kiállításon 162 művész – köztük 26-an szegediek – 252 alkotását láthatja a közönség. – A szellemi élet legértékesebb része Vásárhelyen a képzőművészet. Az Őszi Tárlatnak komoly múltja, elismert jelene és bizakodásra okot adó jövője van – mondta köszöntőjében Almási István polgármester a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. – Országos szinten is egyre elismertebb kulturális központtá válik Hódmezővásárhely – húzta alá a városvezető.
A tárlatot megnyitó Szemadám György Munkácsy-díjas festő, író, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja azt emelte ki, hogy a térség gazdagítja a magyar kultúrát.

– Vásárhely az ország olyan pontja, ahol szükség van a művészekre – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője, Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a program azért élt meg évtizedeket, mert a vásárhelyiek minden körülmények között ragaszkodtak a széphez, a jóhoz. Mert az itt élők végtelenül optimisták, hisznek a jelenben és a jövőben – hangoztatta.

A megnyitó után hagyományosan kitüntetéseket adtak át, a fődíjat és a Tornyai-plakettet idén Gaál József képzőművésznek ítélték. A tizenkilenc díjazott közül négy helybeli: Nagy Attila, Szvet Tamás, Bíró Botond és Bozsér Zsolt. A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának, Szabó Ábel festőművésznek egyéni kiállítása nyílt a Tornyai János Múzeumban.

fotó:http://www.delmagyar.hu