Csongrád szilárd gazdaságára és a turizmusra alapozza a jövőjét

Csongrád strand

A város vonzereje gyönyörű fekvésében, a Tisza és a Kőrösök közelségében, zamatos boraiban, ám legfőképpen az itt élő emberek vendégszeretetében rejlik. Mindemellett a jól jövedelmező agrárium és a fejlett infrastruktúrájú ipari park alapozza meg Csongrád gazdaságának stabilitását. Bedő Tamás polgármesterrel beszélgettünk. 

‒ Miért nevezhető a város gazdasága sokszínűnek?

‒ A Tisza partján fekvő Csongrád környékén lévő mezőgazdasági területek révén a település erőssége korábban az agrárium volt. A szőlőművelés, a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés határozták meg a város gazdaságát, a Tisza pedig az itteni halászatnak volt a bölcsője. Mindezeken túl Csongrád híres volt a kubikosairól, akik szerte az országban elsősorban az árvízvédelmi töltések építésében vettek részt. Azóta, persze, sok víz lefolyt a Tiszán, s ma már az ipari, illetve a szolgáltatói szektor szerepe a meghatározó. A nálunk megtelepülő üzemek közül a legjelentősebb az amerikai tulajdonban lévő Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. Továbbá a munkahelyeket teremtő vállalkozások között megtalálható jó néhány további külföldi és magyar tulajdonban lévő ipari üzem. Markáns profilt jelentenek a légtechnikai és a bútorgyártó cégek. A tavaszi hónapokban, a járványügyi veszélyhelyzet idején az önkormányzat saját forrásból igyekezett támogatni az átmenetileg állásukat vesztett munkavállalókat, ám ezzel együtt a szolgáltatások és a vendéglátás-turizmus területén romlott a munkaerő-piaci helyzet. Ez érintette a fürdő, az éttermek és a turisztikai szálláshelyek dolgozóit. A mezőgazdaságban foglalkoztatottakat ilyenfajta veszteségek nem érték. Mindent egybevetve, az önkormányzatnak módosítania kellett az idei költségvetést, hiszen 2020 végéig várhatóan kevesebb adóbevételre számíthatunk. 

‒ Ön és a képviselő-testület azon dolgozik, hogy Csongrád a térség idegenforgalmi és kulturális központja legyen. Mi minden valósult meg e tekintetben, és milyen feladatok várnak még önökre?

‒ Legfontosabb idegenforgalmi vonzerőnk a Körös-torok, megjegyezve egyúttal, hogy mellette a fürdőnk gyógyászati és wellness-szolgáltatásait is folyamatosan fejleszteni kívánjuk a jövőben. A körös-toroki strand tengerpartra emlékezhető homokpadja olyan turisztikai attrakció, amelynek látogatottsága tovább nőtt a tavaly megépült látogatóközpont, rendezvénytér és a megújult úthálózat jóvoltából. Ez összesen mintegy 350 millió forintos beruházást jelentett. Idén nyáron, a belföldi turizmus erősödésének köszönhetően a kemping és a vendégházak teljes kihasználtsággal üzemeltek. A regionális turisztikai fejlesztési programokban való részvételünkkel további, elsősorban sport- és szabadidős fejlesztéseket tervezünk. Az elmúlt öt évben a korábbiaknál lényegesen több támogatást kaptak a kulturális egyesületeink. A legnagyobb beruházásunk a Bokrosi Művelődési Ház és Könyvtár felújítása volt, amely az önerővel együtt mintegy százmillió forintból valósult meg. Ennél korábban megtörtént a néptánccsoportunknak helyet adó épület, valamint a múzeum korszerűsítése, de vannak további terveink is. Egyébként Csongrád városa nagyságához és gazdasági erejéhez képest igen sokat tett a kulturális élet felpezsdítéséért, színesítéséért, ilyen jellegű rendezvényeinket lehetetlenség lenne felsorolni. Művelődési házat és könyvtárat, múzeumot és művésztelepet működtetünk, igyekszünk értékeinket elérhetővé tenni az itt élő fiatalok számára is. Mindezt számos színvonalas kiadvánnyal is segítjük. Bízunk abban, hogy 2021-ben valamennyi, idén elmaradt nagyrendezvényünket megtarthatjuk. 

‒ Miért érdemes Csongrádra látogatni?

‒ A pihenni és kikapcsolódni vágyóknak a fürdőnk, a kerékpáros turizmus szerelmeseinek a minden irányban kiépült bicikliútjaink, a horgászat kedvelőinek a természetes vizeink jelenthetik a vonzerőt. Különleges élményt nyújtanak az eredeti állapotukban megőrzött, ma már szálláshelyként szolgáló nádtetős parasztházak. Múzeumunk az állandó kiállítások mellett időszakos tárlatokkal várja vendégeit. A babamúzeum előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg. Az egyedülálló Fahíd, a csodálatos természeti környezet a gyalogtúrázóknak jelent maradandó élményeket, színes kulturális programjaink pedig önfeledt szórakozást kínálnak valamennyi korosztály számára.