Csongrád kiváló adottságokkal segíti a családokat

Jó gyermeket nevelni, jó élni és jó nyaralni is Csongrádon. A város büszkélkedhet az Alföld egyik legszebb, tengerpartot idéző strandjával; fürdője, kézműves házai, játszóterei, sportpályái hívogatják a látogatót. Bedő Tamás polgármester büszkén számolt be arról, hogy bölcsődéikben, óvodáikban telt ház van, évről évre sok gyermek születik.  

– A családi nyaralás legjobb tippje: Csongrád – írta június közepén a B Cool Magazin. Ez igazán jó ajánlólevél, de mi van ennek a hátterében? 

– Öröm számunkra az ilyen megállapítás, még akkor is, ha csupán egy cikk címe.  Egyébként nem csupán ez a magazin jutott erre a megállapításra. Valójában minden adott, hogy a kisgyerekes családok jól érezzék magukat: csendes, nyugodt, biztonságos, a nyári szezon alatt sincs tömeg. Rengeteg olyan szolgáltatásunk van, ami a kisgyermekesek érdeklődését felkeltheti, sőt az elmúlt időszakban néhány attrakcióval bővült is a kínálatunk. A Körös-torok homokpadja, a fürdőben lévő játszóház, gyermekpancsoló, a játszóterek, Bokroson a vadnyugati város, a Kisrétben a várbirtok, állatsimogató, babamúzeum – hogy csak néhányat említsek. Minden irányból kerékpárutak vezetnek hozzánk, a város jól bejárható két keréken. Remek sportolási lehetőségek közül lehet választani. A sátras kempingtől a háromcsillagos szállodán keresztül a nagyon magasra értékelt panziókig számos szálláshely várja vendégeinket.

– Csongrádon élni is jó? Helyben tudják tartani a fiatalokat?  

– Igen, Csongrádon jó gyereket nevelni. A lakosságszám nem csökken, 120-130, esetenként 150 gyermek születik évente. Bölcsődéink és óvodáink is telt házzal működnek. Az első lakáshoz jutóknak támogatást biztosítunk, jelképes áron telket is. Épült nemrég egy új utca, szeretnénk még egyet, a telekkialakításokhoz jövőre hozzáfogunk. Két bölcsődénk várja a kicsiket, egy kilométeren belül mindenki talál óvodát, a tankerületi és egyházi általános iskolákon kívül négy középiskolánk van. Nemrég adtuk át a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központot, ami új dimenziót hoz, ilyen képző nincs máshol. Folyamatosan fejlesztünk, korszerűsítjük az óvodákat, játszótereket, új kézilabdacsarnokot építünk, a fürdőnkben új medencét adunk át, a termálmedencét pedig szeretnénk lefedni. 

– Melyek Csongrád gazdaságának legfőbb pillérei?

– Csongrád gazdasága stabil, több cég fejlesztett, most is tárgyalunk befektetővel. Jellemzően a feldolgozóipar van jelen, ezen belül az élelmiszeripar, a hűtő- és légtechnika. Egyértelműen az idegenforgalom és az ipar a két zászlóshajó. 

– Milyen erőfeszítéseket tesznek, hogy az „Alföld tengerpartja” vonzó maradjon a turisták számára? 

– A Körös-toroki üdülőtelep Csongrád kiemelt turisztikai attrakciója. A Tisza alacsony vízállásánál akár 700 méter hosszúságban, 60-100 méter szélességben tárul elénk a homokpad. Tavaly hétvégente 2500-3000 ember fordult meg nálunk, az üdülőházak jóvoltából pedig egy kisebb községre való lakosság él itt. Az infrastruktúra fejlesztésére kiemelt figyelmet fordítunk, folyamatos a fűnyírás, a szúnyogirtás. A Kisfaludy pályázatból vizesblokkokat, csomagmegőrzőt hoztunk létre, wifi-hálózatot, parti figyelmeztető rendszert építettünk ki. TOP-os pályázatból burkoltuk le a rendezvényteret, fejlesztettük az úthálózatot. Tervezünk új központot, játszóteret, sportpályát, illetve szeretnénk egy személyhajó-kikötőt a két kisebb kikötő mellé. A Körös-torok a víziturizmus szempontjából is kiemelt, hiszen a Tisza és a Körös találkozásában fekszik, így mindkét vízi túraútvonalat érinti.

– Milyen egyéb látnivalókkal büszkélkedhetnek?

– A belvárosi, műemléki védettség alatt álló nádtetős házak olyan egységet alkotnak, amire nincs másutt példa az országban. Némelyik lakott, van köztük borház, vendégház, többségük pedig kézművesházként régi mesterségek bemutatására szolgál. Remek rendezvényeink vannak. 

   A legnagyobb rendezvényünk a Körös-toroki Napok augusztus elején. Ezt a borfesztivál követi, ami idén augusztus 18-tól várja az érdeklődőket. Lesz káposztafesztivál, megtartjuk a vármegyei értéktárban is szereplő bokrosi szüreti fesztivált. Hosszú a sor, hiszen vannak templomi koncertek, év végén pedig a néptáncegyüttesünk gálája, a bokrosi télbúcsúztató, ahol busókkal űzzük el a telet. S idén megünnepeljük, hogy immár 100 éve város Csongrád, hiszen e rangját 1923-ban kapta vissza.

Fotó: Révész Gábor