CSOK: tovább bővültek a lehetőségek

Lakásbelső

Használt lakásra, lakásbővítésre is kérhető a támogatás.

A kormányzat célja továbbra is az, hogy a lehető legtöbb magyar családnak segítsen az otthonteremtésben, nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője.

 

A februárban elfogadott rendeletek újabb bővülést és könnyítést hoztak bizonyos esetekben. Könnyítésnek tekinthetjük például azt, hogy kikerült a CSOK koncepciójából az energiahatékonysági követelmény, magyarán megszűntek az úgynevezett bónuszok, így az igénylők a gyerekek számának megfelelő legmagasabb összeget kaphatják meg. Ez nemcsak amiatt jó, mert ezáltal minden család egyforma feltételekkel veheti igénybe a kedvezményt, hanem azért is, mert egyszerűsödik az igénylés folyamata, csökken a bürokrácia. Azt azért el kell mondani, hogy az új lakásoknál a támogatás használatbavételi engedélyhez kötött, amelynek kiadásakor a hatóság építésügyi eljárás keretében vizsgálja, hogy az ingatlan megfelel-e az előírt energetikai jellemzőknek.

A CSOK természetesen lakásbővítésre is kapható, a használt lakásokra igényelhető támogatással megegyező összegben. Ekkor az a feltétel, hogy az építési tevékenységnek köszönhetően a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával (8 m2) bővüljön. Ez teljesíthető például tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel is.

Amennyiben a család használt lakás vásárlásra vette igénybe a CSOK-ot, és a vállalt gyermekeken túl újabb gyerek születik, akkor a hiteltartozás – amennyiben hitelt is felvettek a lakásvásárláshoz − gyermekenként 400 ezer forinttal csökkenthető. Újdonság, hogy ez a 400 ezer forint például bekerülési költség megfizetésére is felhasználható, ha a harmadik gyermek megszületésekor a támogatási szerződés megkötésétől számított 120 nap még nem telt le, vagy a bővítés még nem kezdődött el. Előfordulhat olyan eset is, hogy például a család két gyermeke után igénybe vette az 1 430 000 forintot használt lakás vásárlására, majd születik még két gyermekük. Ilyenkor eldönthetik azt, hogy újabb használt lakást vásárolnak és megigénylik a négy gyermek után járó 2 750 000 forintot (amelyből a már igénybevett támogatással csökkentett összegre jogosultak, tehát 1 320 000 forintra), vagy dönthetnek úgy is, hogy a két újabban született gyermek után felveszik a 2 x 400 000 forintot, és csökkentik ezzel a fennálló hiteltartozásukat.

Az új és a használt ingatlan vásárlása esetén egyaránt feltétel az, hogy a CSOK-kal érintett ingatlanban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont, és mindkét félnek bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Új lakás építése vagy vásárlása esetén a CSOK odaítélése szempontjából nem minősül kizáró oknak, ha az igénylők már rendelkeznek ingatlantulajdonnal, ám feltétel az, hogy a CSOK felhasználásával vásárolt lakásban tartózkodjanak életvitelszerűen, és ezt igazolni tudják lakcímkártya-másolattal.

S végezetül nem árt megjegyezünk azt sem, hogy a használt lakások vásárlására igényelt támogatások esetén az igénylőnek csak 50 százalékos tulajdonjoga lehet más ingatlanban. Ezt meghaladó tulajdonjoga csak akkor lehet, ha az ingatlan haszonélvezettel terhelt. A használt lakásokra vonatkozó rendelet arra is kitér, hogy amennyiben az igénylő a kérelem benyújtását megelőzően öt éven belül értékesítette az ingatlanát, annak összegét be kell forgatnia a CSOK igénybevételével vásárolt lakásba.