Csodálatos nárciszmező a babócsai Basa-kertben

Nárciszmező

Fehér virágszőnyegként borítja a mezőt a több hektárnyi nárcisz minden év tavaszának derekán Babócsán, a Basa-kertben. A Somogy megyei falu határán kívül, mintegy másfél kilométerre található 13 hektáros terület legnagyobb nevezetessége és látványossága a csillagos nárcisz.

Egész Európában nincs akkora kiterjedésű összefüggő nárciszmező, mint Babócsán, éppen ezért a Duna−Dráva Nemzeti Park igazgatósága védetté nyilvánította. A história szerint e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágon nem fog az idő, az évszázadok során minden tavasszal kibontja szirmait. A babócsaiak egy évtizede úgy gondolták, hogy ezt a látványt szívesen megosztanák másokkal is, ezért minden évben megrendezik a Nárcisz napot, amelyen több ezren – köztük szép számmal külföldiek is − részt vesznek.

A nárciszmező különlegessége a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris), mely a török idők óta virágzik a területen. Az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya kb. 15 százalékra csökkent.

Az évi 5-6 ezer látogató döntő többsége a virágzás idején keresi fel a Basa-kertet, s különösen a Nárcisz napon nő a terület látogatottsága.

A mezőn a csillagos nárcisz mellett védett növényként a szártalan kankalin (Primula vulgaris) is előfordul.  Az érdeklődők előzetes egyeztetés után, szakvezetéses túrák keretében ismerhetik meg a Dráva egyedülálló természeti kincseit. Az aktív kikapcsolódás kedvelői kerékpárt is bérelhetnek a Dráva Kapu Bemutatóközpontban.

Hasonlóan szép nárciszmező található a mai Románia területén húzódó Torockói-hegység nyugati peremén. A Veres-pataktól délre, Abrudbányától 25 km-re keletre, ahol az Erdélyi-szigethegység az Erdélyi-érchegységgel találkozik, láthatjuk a rendkívülien szép és változatos vidék gyöngyszemeként a negrileasai nárciszmezőt. Maga Negrileasa csak egy alig 70 lakosú tanyaközpont, s Bucsony közigazgatása alá tartozik.
A legszebb erdélyi nárciszmezőt érdemes május végén felkeresni, amikor a virágok bódító illatukkal és elbűvölő fehér szőnyegleplükkel, teljes pompájukkal várnak minden odatévedő látogatót. A nárcisz itt 1150-1250 méteres magasságban virágzik.

Fotó: http://sokszinuvidek.24.hu/