Csodák a közelben: a Novohrad–Nógrád Geopark

Geopark

A Salgótarjánt északról ölelő Karancs–Medves-hegység Magyarország legváltozatosabb tájai közé tartozik. Vadregényes őserdők, patakvölgyek, sziklakibúvások, várromok tarkítják a tájat. Kirándulásra, felfedezésre csábít ez a vidék, amely egyben az UNESCO Novohrad–Nógrád Geopark központi területe is.

A világ első határon átnyúló geoparkjának kiemelt látnivalói közé tartoznak a 2,5-6 millió évvel ezelőtt itt működő tűzhányók ma is látható emlékei. A vulkáni kürtők maradványai, a bazaltoszlopok és a vulkáni működés különböző szakaszait megőrző, felhagyott kőbányák izgalmas földtani felfedezésekre csábítanak. Itt található Európa legnagyobb bazaltfennsíkja, a Medves-fennsík, ahol könnyű túrákat lehet tenni a friss levegőn. A terület klímája szubalpin, ami nem is csoda, hiszen az északi határ mentén, hegyek között járunk. Tiszta időben jól láthatóak a csúcsokról a Magas-Tátra bércei.

A terület központja a salgói vár és környéke. A 627 méter magas hegyen álló várrom festői szépsége már Petőfi Sándort is megihlette, verset írt a várról, miután 1845-ben meglátogatta a helyet. A fantasztikus körpanoráma miatt mindenkinek legalább életében egyszer fel kell keresnie a Salgót, s aki már eljött ide, az újra vissza fog térni. Lenyűgöző a kilátás! Érdemes megvárni a napkeltét a bazaltsziklákra, kőfalakra telepedve. A palóc Olimposznak is nevezett Karancs-hegy mögött lebukó nap fényében varázslatos ez a táj.

Az államhatár mellett magasodik a somoskői vár, amelynek tövében egy Európa-szerte ritka földtani képződményt találunk, az íves bazaltoszlopokat.

A Medves rövid túraútjai kalandvágyó családok számára nyújtanak változatos és élményekben gazdag kirándulási lehetőséget, de aki nagyobb kihívást ígérő túrára vágyik, annak sem kell csalódnia. A Karancs 729 méter magas csúcsára több mint 400 méter szintemelkedéssel lehet feljutni a völgyből. Megéri azonban, ugyanis a hegy tetején hazánk egyik legszebb panorámájú kilátó várja a turistákat.

A Novohrad−Nógrád Geopark eresztvényi látogatóközpontjában szívesen segítik a turistákat információval, programszervezéssel, hogy fölfedezzék ezt a varázslatos vidéket. Az épületben büfé és ajándékshop is működik. A látogatóközpontban a többi geoparki látnivalót is szívesen ajánlják az ideérkezők figyelmébe.

A Salgótarjánban működő bányászati kiállítóhely volt hazánk első föld alatti bányamúzeuma, megtekintése kiváló családi program. Észak-Nógrád felfedezéséből nem szabad kihagyni az Ipolytarnóci Ősleletek Bemutatóhelyet, ahol egy hatalmas vulkánkitörés hamufelhője beterítette a miocén kori patak fövenyét, és megőrizte a hajdan itt élt ősállatok lábnyomait. A geopark szlovák oldala is rendkívül érdekes. A terület megismerését a füleki várral, az Ajnácskő környéki hegyekkel érdemes kezdeni, de a Medvesalja még számos meglepetést tartogat.

Visszatérve a magyar oldalra, Nógrád megyébe, feltétlenül ajánljuk megtekintésre a sámsonházi  tanösvényt és bányaudvart, a béri Nagy-hegy íves andezitoszlopait − amelyek világritkaságnak számítanak −, valamint a kishartyáni homokkőfalat és a kazári riolittufa kibúvást.

Elérhetőségek:

Novohrad−Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont, 3100 Salgótarján, Eresztvényi út 6. info@nngeopark.eu, www.nngeopark.eu

Telefon: (06 32) 423-303

Szálláshely: Tarjáni Gyermektábor

info@tarjantabor.hu, telefon: (06 32) 431-140