Csévharaszt lélekszámában és értékeiben is bővül

Az idei költségvetés összeállításakor az derült ki, hogy a település stabilitása erősödött, hiszen a község történetében még soha nem volt olyan, hogy január 1-jén 200 millió forintot meghaladó pénzösszeggel rendelkezzen az önkormányzat. Pulisch József polgármestertől kértünk interjút. 

– A korábban tervezett beruházásokat saját forrásból valósították meg. Milyen fejlesztéseket tudtak végrehajtani? Terveznek-e újabbakat? 

– A helyi vállalkozók jóvoltából a korábbi becslésekhez képest jóval több helyi iparűzési adó folyt be, így lehetőségünk nyílt arra, hogy a saját forrásból tervezett beruházásokat megvalósítsuk. Tudtuk folytatni a Kossuth Lajos utcában a járda felújítását, az Ady Endre utcában parkoló kialakítását az iskola mögött, valamint a Gyöngyvirág utcának az elején útszélesítéssel egybekötött felújítást végezhettünk el. 

   Az idei évben is kész tervekkel rendelkezünk, hogy amint rendelkezésre áll akár pályázati forrás, például a Magyar Falu Programban, vagy saját forrás a helyi adóbevételekből, akkor megkezdhetők legyenek a felújítások. Tervben szerepel a Kossuth Lajos utca járdafelújításának befejező üteme, valamint a Dózsa György, a Zrínyi, a József Attila és a Móricz Zsigmond utcák teljes felújítása, járda- és gyalogátkelőhely építése a Vasadi út mentén. Az elmúlt években már sok utcánk megújult, a közúti forgalom függvényében történtek útszélesítések is, és sikerült belterületi földutat is aszfaltossá tenni. Nagy segítségünkre voltak ezek megvalósításában, és így a pénzügyi fedezet biztosításában a Belügyminisztériumtól kapott támogatások, továbbá a sikeresen elnyert Magyar Falu Program pályázati forrásai. Bízunk a további sikeres pályázati és támogatási lehetőségek által biztosított folytatásban. 

– Az agglomerációs lét növekvő lélekszámot hoz magával. Csévharaszton hogyan alakult a népességszám? Mekkora intézményi bővítésre van szükség?

– A kormányzat által biztosított családtámogatásoknak és a Magyar Falu Programnak köszönhetően Csévharaszton is elindult a lakónépesség növekedése, és ezzel együtt a fiatalodása. Az öregedési index, amely a 0-14 éves korcsoportot veti össze a 65 év feletti korcsoporttal, 2016-tól kezdődően már 100 egység feletti volt a mutatószám, azaz idősödő településnek számítottunk, viszont ez megfordult 2022-ben, és ismét jóval 100 egység alatt vagyunk, azaz fiatalodik a település. A népességszám meghaladta a 2100 álladó lakost, és folyamatosan növekszik, de szerencsére nem robbanásszerűen, hanem egészséges mértékben. 

   Az egyre több gyermek megszületése azt a kedvező fordulatot hozta, hogy az általános iskolánkban az osztálylétszámok úgymond feltöltésre kerültek, és így már nem állhat elő az a helyzet, hogy egy-egy évfolyam kimarad, mert a kevés beíratott gyerek miatt nem indul osztály. A jelenlegi legnagyobb kihívás az óvodás gyermekek elhelyezése, mely az elmúlt pár év alatt lett égetően megoldandó feladat. A három csoportszobás óvodánkban 75 gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség, melyet minden évben 20 százalékkal 90 főre kell megemelnünk. Ezért elhatároztuk az óvoda bővítését újabb csoportszobákkal, és már az anyagi források előteremtésén dolgozunk, mivel a szükséges tervekkel, engedélyekkel már rendelkezünk. Bízunk benne, hogy pályázati vagy kormányzati támogatás segítségével az idei évben el tudjuk kezdeni ezt a beruházást. 

   A gyermekek óvodai, iskolai nevelése mellett nagyon fontos az egészségügyi ellátás megfelelő színvonala, mely ügyben Csévharaszt nagyon jó színvonalat tud felmutatni azzal, hogy két háziorvosi és egy fogorvosi körzet segítségével megoldott az ellátás, valamint az egészségházunkban van laborszolgálat, azaz vérvétel elvégzésére is lehetőség, ami nagy segítség főleg az idősek számára, hogy nem kell elutazniuk a vizsgálatra.

– Tavaly ősszel ünnepélyes alapkőletételre került sor, kétcsoportos mini bölcsőde építéséhez kezdhettek hozzá. Mikorra készül el a bölcsőde, és hány kisgyermeket tud fogadni?

– A kivitelező szerencsére leállások nélkül, folyamatosan tudott haladni a munkálatokkal az ősz folyamán, így jó ütemben zajlik az építkezés. A jelenlegi állás szerint májusra elkészül a kivitelezés, mellyel elindulhat a műszaki átadás és a szükséges engedélyek beszerzése. Bízunk a szeptember 1-jei megnyitásban. A bölcsőde két csoportszobájában 8-8 gyermek elhelyezésére lesz majd lehetőségünk.

– Milyen munkalehetőségek vannak helyben? Megfelelő közlekedési körülményeket tudnak biztosítani?

– Mind a községünkben, mind a környék településein több új munkalehetőség kínálkozik, bővülnek a vállalkozások, újabb üzemek épülnek, így ebben kedvező a helyzet, nem szükséges már messzire ingázniuk az itt lakóknak. A közösségi közlekedés sokat fejlődött, új autóbuszok kerültek forgalomba, és sikerült az elmúlt években a buszmenetrenden is javítani, így a munkába, iskolába utazóknak komfortosabb lett a közösségi közlekedés. A településeket összekötő utak felújításra kerültek, egyedül még a Monorral mint járásközponttal kapcsolatot teremtő út felújítása nem fejeződött még be, itt még hiányzik pár kilométer.

– Hogy látja, élénk a közösségi élet a településen? Milyen programokat szerveznek az itt élőknek? Idén is megrendezik az Ősborókás Falunapot? 

– A közösségi élet a Covid-járvány okozta bezártság után ismét kezd fellendülni, folyamatosan tudunk programokat kínálni az érdeklődőknek, és aktívan részt vesz több civil szervezet is ezek megvalósításában. A minden évben augusztus második szombatján megrendezésre kerülő Ősborókás Falunapon próbálunk minden korosztálynak programot kínálni, ugyanakkor megőrizni a régi, hagyományos falunapok varázsát, ezért ennek figyelembevételével állítjuk össze a programokat és hívunk meg fellépőket.