Ceglédbercel a turizmusra építi jövőjét

A község a történelmi múltjára méltán büszke, arra építő és a német nemzetiségi hagyományokat is vállaló, meghatározó jelleggel bíró kétnemzetiségű település. A Ceglédbercelt 2022 óta vezető Török József polgármester válaszolt kérdéseinkre. 

– Ön bő húsz éve áll a község élén. Polgármesterként mire a legbüszkébb?

– Nem követve az időrendet, hadd kezdjem a Magyar Falu Program kínálta lehetőségekkel. Pályázati forrásokból gyermekorvosi rendelő épült, felújítottuk az óvodát és a művelődési házat, járdák épültek, jó néhány utca szilárd burkolatot kapott, van már sportpályánk, de hosszan sorolhatnám még. 

– Mi mindent tettek az elmúlt évek során a turizmusélénkítés érdekében?

– Jelenleg épül a húsz fő fogadására képes vendégházunk, amely reményeink szerint augusztus végére elkészül. A Fő utcában nyolcvan férőhelyes parkoló épül, okos zebrával. 

   Ami pedig a turizmusélénkítést illeti, Ceglédbercel számtalan lehetőséget kínál. Gasztronómiai kínálatunk mellett őrizzük sváb hagyományainkat. Közel van hozzánk a ceglédi termál- és az albertirsai strandfürdő. Településünk közvetlen környéke népszerű vadászterület, s ugyancsak sokan látogatják két horgásztavunkat, a hathektáros Harlekin Birtok pedig népszerű rendezvényhelyszín. A terveink között szerepel egy sváb kisvendéglő létrehozása, esetleg újabb szálláshelyekkel. A présház felújításával ott egy körpanorámás pihenőhely létesül. Szeretnénk kerékpárutat építeni Cegléd irányába. Az önkormányzati választásokat követően a környező településekkel közösen igyekszünk a további turisztikai fejlesztéseket összehangolni. 

   Készülünk a húsvéti nagy tojásrablás nevű rendezvényünkre, valamint a pünkösdi nyitott pincék programunkra, ugyanis Ceglédbercelen három borászat is található. Tehát a gasztronómiai turizmus területén is akadnak még további lehetőségeink.  

   Gyönyörű a római katolikus templomunk, amely Mayer Jakab tervei alapján 1802-ben épült. 

– Milyen infrastrukturális, illetve egyéb célú fejlesztések, beruházások történtek a közelmúltban a településen?

– Törekszünk arra, hogy a településünk minél élhetőbb legyen, egyre több és jobb szolgáltatással álljunk a lakosság rendelkezésére. Minden utcánk aszfaltburkolatú, büszkék vagyunk a szabadidőparkunkra, amely négy szaletlivel alkalmas a szabadidős rendezvények megtartására. Településünk búcsúját májusban tartjuk, amely igazi falusias hangulatot teremt céllövöldével, gyermekhintával, esti báli mulatsággal és egyéb programokkal. Ekkor a német nemzetiségi egyesület a színpadon előadja a kuriózumnak számító sváb hagyományú báránytáncot.  

   Szép hagyomány továbbá a szeptember végi ceglédberceli szüreti felvonulás, amely okán érdemes ellátogatni hozzánk. Törekszünk arra, hogy a hozzánk érkezők megismerjék a hagyományainkat. Szent István ünnepén nagyszabású rendezvényünk az Ízek, zamatok élménynap, amelyen bárki főzőcskézhet egy verseny keretében. Délután indulnak a gyermekprogramok, a nap pedig koncerttel zárul, sztárfellépőkkel, tűzijátékkal. 

   Változatlan álmunk a tíz évvel ezelőtt egyszer már megvalósult rendezvényünk, amelyre valamennyi hazai nemzetiséget meghívtunk, újraindítása, ám erre még keressük a forrásokat. 

– Önök élen járnak a Digitális Falu Program megvalósításában. Mit jelent ez a mindennapokban?

– Kétségkívül jól működik az applikáció, amelyet a turisztikai területen is kamatoztatni tudunk, de meg kell jegyeznem, hogy napjainkban már sok követőnk akad, számos település vesz részt immár a kérdésében említett programban. 

– Növekszik a lakosságszám?

– Nagyon örülünk annak, hogy egyre több gyermek születik Ceglédbercelen, köszönhetően elsősorban a falusi CSOK-programnak, hiszen a fiatalok számára olyan lehetőségeket biztosít, amelyek korábban nem léteztek. Bölcsődénk és óvodánk gyakorlatilag teljes létszámmal működik. Fontosak számunkra a gyermekek, és fontos az idősebb generációk szociális ellátása. Kormányzati támogatással építettünk egy idősek otthonát, amelyet 2021-ben adtunk át Áder János köztársasági elnök feleségével, Hercegh Anitával. Napjainkban teljes kihasználtsággal működik, s a várólista is tetemes. Nagyszerű szakemberek dolgoznak ott. 

   Annyi szép dolog történt a településen az elmúlt 22 évben, és annyi támogatást kaptam az itt élőktől a munkámhoz, hogy hálás lehetek a jóistennek. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a kudarc erősít abban, hogy még jobban végezzem a feladataimat. A polgármesterség nem hatalom, hanem szolgálat. Négyezerötszáz ember élete a felelősségem.