Az úszósport ünnepére készülünk

Duna aréna

Július 14-e és 30-a között hazánk ad otthont a 17. FINA vizes világbajnokságnak. Magyarország eddigi legrangosabb nemzetközi sporteseményének. Az előkészületekről dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt kérdeztük.

 

− Mi minden történt a pályázat benyújtásától napjainkig?

− Hadd kezdjem azzal, hogy a 17. FINA vizes világbajnokság a  magyar sport eddigi legnagyobb nemzetközi eseménye, hatalmas sportdiplomáciai siker. Eredetileg a 2021-es világbajnokság rendezési jogát nyertük el, ám Guadalajara visszalépését követően átvállaltuk a 2017-es vb rendezését. Magyarország  ezzel rekordidő, alig két év alatt készült fel az esemény megszervezésére. Az előkészületek szempontjából a célegyenesbe érkeztünk. Idén februárban elkészült az esemény központi létesítménye, a Duna Aréna. A többi helyszínen is a tervek szerint haladnak az építkezések. Az előttünk álló feladat világszínvonalon megrendezni a versenyt a részt vevő sportolók,  sportvezetők és a kilátogató szurkolók legnagyobb megelégedésére. Büszkén mondhatom, készen állunk erre!

− Mi lesz a vb menetrendje, s milyen helyszíneken lesznek a versenyek?

− Az esemény a július 14-i nyitóünnepséggel veszi kezdetét, és már aznap versenybe szállnak a műúszók és a műugrók. A vízilabda-mérkőzések 16-án kezdődnek és a 29-ei döntőkkel fejeződnek be. Az úszókért pedig 23-a és 30-a között szoríthatunk. A már említett Duna Arénában rendezik a műugró- és úszóversenyeket, s e létesítményben lesz a nagyszabású nyitó- és záróünnepség is. A nagy érdeklődéssel várt vízilabdatorna helyszíne a most felújított Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten.

A szinkronúszást a Hősök tere szomszédságában, a Városligeti-tavon elhelyezett két mobilmedencében rendezik. Szintén impozáns helyszín a Batthyány térnél, a Duna felett álló 30 méter magas ugrótorony. Az óriás toronyugrás az egyik leglátványosabb sportága lesz a világbajnokságnak, a háttérben a Parlament látványával. De ne feledkezzünk el a vidéki helyszínről, Balatonfüredről sem, amely már a korábbi években is otthont adott nyílt vízi Európa-bajnokságnak, Európa-kupáknak,  világkupának és junior világbajnokságnak is.

− Sportért felelős államtitkárként milyen eredményeket vár az úszóinktól?

− A kérdésre nem államtitkárként, hanem volt úszóként szeretnék válaszolni. Jól tudom, hogy nincs annál felemelőbb érzés, mint hazai közönség előtt versenyezni. Magyarországon a magyar himnuszt hallva a világ legjobbjává válni – ez minden magyar sportoló álma! Emiatt külön is örülök annak, hogy sportért felelős államtitkárként aktívan részt tudok vállalni e rangos esemény megszervezésében. Olyan világesemény előtt állunk, amellyel népszerűsíteni tudjuk a sportot és a mozgásban gazdag életmód fontosságát. A várható eredményekkel kapcsolatban nem szeretnék elvárásokat megfogalmazni, és ezzel pluszterhet róni a magyar sportolókra. Azt kívánom, érjék el céljaikat, amelyeket maguk elé tűztek, és váltsák valóra álmaikat,  amelyekért az elmúlt hónapokban keményen küzdöttek.