Az Egri várban megelevenedik a történelem

Eger vára Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma. Valamennyien őrzünk élményeket Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének lapjairól. A folyamatosan megújuló vár különleges attrakciókat és kiállításokat kínál a látogatóknak. Dr. Kelenik József, az egri Dobó István Vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese ezekről mesélt magazinunknak.

– Hogyan változik a vár, milyen új attrakciókkal és szolgáltatásokkal találkozhatnak a látogatók? 

– Az Egri Várban 2022. szeptember 30-án fejeződtek be az „Egri Vár és erődrendszer turisztikai fejlesztése” című, uniós és állami támogatásból megvalósuló projekt építési munkálatai. Ennek keretében megújult a déli várfeljáró, megépült egy új, a pénztáraknak és az információs egységnek helyet adó, európai színvonalú fogadóépület. 220 év után újjáépült a vár impozáns nagyságú Varkoch-bástyája, ami mind a vár, mind a város képét megváltoztatta. A délnyugati ágyúdombban látogatóközpont, és 4K felbontású filmek vetítésére alkalmas, 70 fős moziterem létesült. Az országban egyedül itt lesz látható a Szász Attila által rendezett, a vár ostromáról megemlékező „Eger, 1552” című rövidfilm. 

   Befejeződött az egykori Cipóosztó Ház rekonstrukciója, ahol a látogatók a török kor gasztronómiájával ismerkedhetnek meg. Az épület alatti Nagypincében a múzeum munkatársai hamarosan látogathatóvá teszik a népszerű Börtönkiállítást. A Dobó István Vármúzeum az új épületekben és terekben – az eszközbeszerzések lezárulását követően, remélhetőleg 2023 tavaszától – új tárlatvezetésekkel, új múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és új turisztikai attrakciókkal várja a látogatókat. 

– A déli várfal állagmegóvó felújítása, a Szép bástya helyreállítása valósulhat meg idén. Mi mindent jelent ez? 

– A vár déli részén jelenleg is zajlik egy másik, a falak megmaradását szolgáló, állagmegóvó munka. A szakértő kőrestaurátorok kívül-belül kijavítják, kiegészítik a vár több mint 400 éves déli falát, melyen – új látványosságként – helyreállítják a gyilokjáró ácsolatát is. Nagy lendülettel folyik a 2020-ban megsérült Szép bástya falainak megerősítése és helyreállítása. Az itteni munkák során, a bástya földtöltéséből egyedülálló régészeti szenzációként előkerült egy több mint három méter hosszú, kiváló állapotban megőrződött török ágyúcső is.

– Milyen kiállítás látható a Petőfi 200 emlékév keretében?

– 2022. október 14-én nyílt meg a Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galériájában egy különlegesen szép kiállítás, mely az Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon (1820–1870) címet viseli. A tárlaton olyan ismert és kivételes művészek munkái kaptak helyet, mint Madarász Viktor, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Lotz Károly és Munkácsy Mihály. A kiállítás, amely a Petőfi 200 – Petőfi-emlékév keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, 2023 májusáig lesz látogatható.