Aratófesztivál Ópályiban

aratófesztivál Ópályiban

A legnagyobb nyári munka, az aratás magyar és kelet-európai hagyományait idézik fel az ópályi aratófesztiválon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen huszonegyedik alkalommal lesz aratófesztivál július 11-én.

A régmúltat visszaidéző Hoffer traktor is szerepet kap a hagyományos gabona-betakarítást felelevenítő Nemzetközi Aratófesztiválon, Ópályiban. Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-nek beszélt arról, hogy régóta kerestek már egy felújítható Hoffert, hiszen a helyiek szerint a régi, kézzel történő aratás „mit sem ér izzófejes traktorral hajtott cséplőgép alkalmazása nélkül”.
Több mint egy évtizedes keresgélés után Ózdon találtak rá egy felújítható GS 35-ös típusú traktorra, amelyet az Ópályiak Baráti Köre segítségével, adományokból vásároltak meg. Az erőgép immár felújítva várja, hogy kipróbálhassák a szatmári aratófesztiválon.
A traktorhoz cséplőgépet is csatlakoztatnak majd: kettőt vásároltak Ózdon és Derecskén, s azokból készítenek egy működőképest, ami várhatóan – a jelentős rekonstrukciós munkálatok miatt – csak a 2016-os ópályi aratófesztiválon állhat munkába. Éppen ezért az idei aratófesztiválon a GS 35-ös Hoffer traktor csupán a szállításban jut szerephez: pótkocsiján viszi majd ki a gabonaföldre a betakarítókat, a kaszásokat, a marokszedőket, a kévekötőket és a keresztrakókat.

A hazai aratók mellett ezúttal is lesznek lengyelországi, szlovákiai, romániai és ukrajnai kaszáscsapatok a fesztiválon, így a legnagyobb nyári munka valamennyi kelet-európai változatát visszaidézhetik a Mátészalkához közeli településen július 11-én. Azon túl, hogy bemutatják az aratás fortélyait, megrendezik a szatmári ízek főzőversenyét, lesz kenyér- és lángossütő verseny, illetve fogathajtó verseny is. A fesztivál idején helyi fellépők és vendégelőadók szórakoztatják majd a közönséget, de lesz kézművesek vására és vidámpark is.

fotó: retrofm.hu