Alsónémedi él a lehetőségeivel, és építi jövőjét

Alsónémedi


A főváros vonzáskörzetében fekvő nagyközség Pest megye egyik legrégebbi települése. A 2019 őszén megválasztott polgármester, dr. Tüske Zoltán hisz a fejlődésközpontú gondolkodásmódban, fontosnak tartja a lakosság véleményét, törekszik a felelős településvezetés és a baráti, közösségi légkör, a valódi otthon kialakítására. 

‒ A közúti közlekedés szempontjából kedvező fekvés, mindenekelőtt az M0-s autóút megépülése hozott-e kedvező fordulatot Alsónémedi gazdaságában?

‒ A nagyközség földrajzi elhelyezkedése valóban szerencsés, gondolok itt mindenekelőtt Budapest közelségére, de itt halad el mellettünk az M5-ös és az M0-s autópálya, s mindez a vállalkozások számára vonzóvá teszi Alsónémedit. Kezdődött ez a 90-es évek közepén a Penny Market központjának idetelepülésével, majd folytatódott a CBA-val, a GLS-sel és a VLG Kft.-vel, de folytathatnám tovább a felsorolást. Évről évre jelentkezik több újabb vállalkozás azzal a szándékkal, hogy telephelyül a mi ipari parkunkat szemelte ki. A legfrissebb ilyen megkeresés a Repét Kft.-től érkezett, amely cég betonelemeket gyártó üzemet szeretne felépíteni, mintegy tízhektáros területen. Már megkötöttük velük az adásvételi szerződést. Itt kell megjegyeznem, hogy a kedvező földrajzi adottságaink mellett nem kevésbé fontos az önkormányzat vállalkozásbarát szemlélete, értve ezen az idetelepülni szándékozó vállalkozások igényeinek lehetőség szerinti maximális kiszolgálását. Ez jelenti egyrészt a cégek támogató segítését a hatósági eljárások során, másrészt pedig az iparterületeink infrastruktúrájának folyamatos fejlesztését. 

‒ Milyen az ötezer-négyszáz lelkes nagyközség infrastrukturális ellátottsága, ezen a területen milyen további fejlesztések várhatóak a közeljövőben?

‒ A válaszomat azzal kell kezdenem, hogy a környező városok lakosságszám-gyarapodása lelassult, mivel ezek telítetté váltak, ezért sokan keresnek telket Alsónémediben, hogy itt építsenek maguknak házat. A némedi kínálat is kimerülőben, immár nálunk is kevés az eladásra szánt telek, ezért az önkormányzat próbál megoldást találni ezekre az igényekre. 

Ami pedig az infrastrukturális ellátottságot illeti, Alsónémediben a közművek kiépítettsége, a járdák és az utak állapota, a közvilágítás megfelelőnek mondható, de természetesen ezen a téren is szeretnénk továbbfejlődni, gyarapodni. Folytatjuk az út- és járdaépítési programunkat, s a közvilágítás napi időtartamát is szeretnénk meghosszabbítani, amit közbiztonsági szempontból fontosnak tartunk. A faluközpontban új autóparkolók létesítését tervezzük. A szülők elégedettek a bölcsődei, óvodai és általános iskolai ellátással, s ugyanilyenek a visszajelzések az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban is. Jól szervezett a család- és gyermekvédelmi rendszerünk, s ugyanezt elmondhatom az idősek otthoni segítéséről is. Az intézményi és a szociális étkeztetés ugyancsak biztosított az érintettek számára. Idén áprilisban nyújtottunk be pályázatot egy új, napi hétszázötven adagos konyha építésére, mivel a mostani, napi ötszáz adagos már nehezen birkózik meg a megnövekedett igényekkel. Ugyancsak tervbe vettük egy új, három csoportszobás, játszóudvarral ellátott óvoda építését is. Továbbá szeretnénk kialakítani egy sport- és szabadidős parkot, várjuk ezekre a pályázati lehetőségeket. Mindezeken túl van benyújtott pályázatunk útfelújításra is. 

Végezetül megemlítem, hogy a Polgármesteri Hivatal épületét bizony kinőttük, ezért amennyiben sikerül megállapodnunk a tulajdonossal, átköltöznénk a korábbi pénzintézet időközben megüresedett épületébe. A mostani hivatalt pedig felújítanánk, ahol aztán helyet kaphatna öt-hat önkormányzati funkció. Ez része lenne egy nagyszabású tervnek, nevezetesen a településközpont széles körű megújításának.

Ezzel van összefüggésben például a katolikus templom mögött lévő egykori Schuler-csarnok lebontása. Az épületben valamikor ceruzaüzem működött. Helyén létrehoznánk egy olyan díszteret, amely nemzeti ünnepeinken, de más alkalmakkor is közösségi térként szolgálna kirakodóvásárokkal és más, hangulatos programokkal. 

‒ Hogyan jellemezhető Alsónémedi sport- és kulturális élete? 

‒ A község nevét viselő helyi sportegyesület birkózó szakosztálya, a női kézilabda- és a férfi labdarúgócsapat derekasan helytáll a megyei bajnokságokban. Az AVE, az Alsónémedi Vízisport Egyesület pedig a gyerekek úszás- és vízilabda-oktatásával foglalkozik. Mindkét sportegyesület az önkormányzat támogatásával működik. Érdekességként megemlíthető, hogy a civil szerveződések közül több is a sportolás szándékával jött létre, vannak szenior kézilabdás hölgyek, karatésok és kosárlabdások is. A néhány éve felújított művelődési házunk pedig olyan közösségi terekkel, közöttük színházteremmel rendelkezik, amelyek igen sokféle program helyszínéül szolgálhatnak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a község valamennyi korosztályát meg tudják szólítani. Néptánccsoportjaink nem csupán a mi falunapjaikon, hanem a környező települések nagyrendezvényein is rendszeresen szerepelnek. Mazsorettes lányaink pedig más országokban is felléptek már. Az Alsónémedi Községért Alapítvány igen komoly szerepet vállal a település sport- és kulturális életének szervezésében. Ugyancsak köszönet illeti a Széchenyi István Általános Iskoláért Közalapítványt, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az itteni gyerekek magas színvonalú oktatásban vehessenek részt. 

‒ Az elmúlt bő egy esztendő során mennyiben változott meg a nagyközség élete?

‒ A járványhelyzet Alsónémedi polgárainak mindennapjait is alaposan megnehezítette. Amikor be kellett zárnia a bölcsődének, óvodának, iskolának, s így a szülőkre maradt gyermekeik napközbeni ellátása, felügyelete, az önkormányzat mindent megtett az ügyeleti rendszer megszervezése és fenntartása érdekében. Háziorvosaink és gyermekorvosunk segítségével Covid-teszteket végeztettünk, s így sikerült megelőznünk azt, hogy komolyabb fertőzéshullám induljon el közintézményeinkben.  

Videoüzenetek formájában folyamatosan tájékoztattam a lakosságot az aktuális járványügyi rendeletekről, óvintézkedésekről. Az első hullámot Alsónémedi szerencsésen átvészelte, szinte nem is történt megbetegedés, sajnos a második hullámban már igen, s a most lecsengő harmadikban pedig szomorúan vettük tudomásul, hogy elvesztettünk alsónémedi polgárokat.  Ezúton is köszönöm községünk egészségügyi dolgozóinak és minden munkatársának, a képviselőknek és bizottsági tagoknak, valamint minden segítőnek az áldozatvállalását, akik részt vettek abban a közös munkában, amelynek során enyhíteni igyekeztünk a világjárvány okozta nehézségeket, fenntartva községünk biztonságos működését. Mindannyian reméljük, hogy már túl vagyunk a nehezén.