Albertirsa meghitt, vendégszerető kisváros

Albertirsa


A kedvező természetföldrajzi adottság alapozta meg Albertirsa fejlődésének fő irányvonalát. Helyzetéből adódóan a város bekapcsolódhatott a közlekedési főutak országos hálózatába. Albertirsa mindennapjairól Fazekas László polgármesterrel beszélgettünk.

‒ Hogyan jellemezhető Albertirsa gazdasága? Milyen munkalehetőségek kínálkoznak az itt élők számára?

‒ Albertirsa olyan kertvárosi település, ahonnan a bérből és fizetésből élők közel kétharmada naponta ingázik, legtöbben fővárosi munkahelyükre. Ám szerencsére működik néhány jól prosperáló helyi cég, amely sokaknak jelent munkalehetőséget. Ezek közül a három legnagyobb az egyre bővülő profilú Aquarius-Aqua cégcsoport, amellyel egyébként közösen gondolkodunk, a megnövekedett kamionforgalom okán, egy elvezető út építésében. A másik kettő a Faulhaber Motors Hungaria Kft. és a Mirelite Mirsa Zrt. Mellettük többek között építési és szolgáltató vállalkozások, valamint egy csonthéjas gyümölcsös kínál munkahelyeket.

‒ Milyen fejlesztések, beruházások történtek a városban?

‒ A négyes út gyorsforgalmivá tételéhez nagy reményeket fűzünk, még közelebb kerülhetünk Budapesthez. A legnagyobb beruházásunk a tao-támogatásból megvalósult városi sportcsarnok építése volt, bő egymilliárd forintból. A sportolóink májustól használhatják a létesítményt. A régi zsinagóga rekonstrukciója után az épület a Művészetek Háza otthona lett. Erre egy EGT-alapú, 95%-os támogatás adott lehetőséget. Teljes egészében felújítottuk az egyik orvosi rendelőintézetet, s nagyobb fejlesztés történt a szennyvízcsatorna-hálózatban és a tisztítóműnél. Folyamatosan tartanak az útfelújítások, melyre most nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat. 

‒ A strand vonzereje érezhető-e az idegenforgalmi bevételekben? Milyen egyéb turisztikai látnivalók várják az idelátogatókat?

‒ Az öt medencével működő, minősített gyógyvizű nyári strandot öt éve üzemelteti az önkormányzat. Szálláshelyekkel nem állunk jól, ezért egyelőre alacsony a vendégéjszakák száma. Mivel közlekedési szempontból jó helyen vagyunk, a fürdőt sokan látogatják a főváros délkeleti kerületeiben lakók közül is. Komoly befektetői beruházást igényelne a fürdő szolgáltatásainak további fejlesztése, fedett részek építése, hotelszolgáltatással. A látnivalók közül megemlíthetem a szép természeti környezetet, közel húsz éve szervezünk rendszeresen teljesítménytúrákat. Érdekesség, hogy a környékünkön él hazánk legnagyobb földikutya- és gyurgyalag-populációja. Itt született Tessedik Sámuel, akinek ápoljuk emlékét, az Ybl Miklós által tervezett Szapáry-sírkápolnát sokan felkeresik. 

‒ Milyen programok szerepelnek az őszi kínálatban? 

‒ A Városnapokat idén szeptember 6-án és 7-én tartjuk, számos érdekes programmal és könnyűzenei koncerttel. Rá egy hétre lesz egy Oldtimer Találkozó, majd szeptember 21-én szlovák nemzetiségi napot tartunk.