A világ leghosszabb függőhídját építhetik meg Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely

A világon a leghosszabb, 700 méter lehet az a függőhíd, amely a tokaj-hegyaljai fejlesztések keretében épül majd Sátoraljaújhelyen a Szárhegy és a Várhegy között. A kormányzati támogatással megvalósuló beruházás közel 2,5 milliárd forintba kerül. 

Évi egymillió turistára számítanak Sátoraljaújhelyen, ha megvalósul a ma még csak látványterveken szereplő üveghíd. A város ötmilliárd forintos fejlesztésre készül kormányzati támogatásból. Ez a híd és a vár turisztikai attrakcióját tartalmazza.

A híd 700 méter hosszú lesz, és a Szárhegyet köti össze a Várheggyel. A függőhíd ötlete nem új keletű, két évvel ezelőtt már felvetődött ugyanez a terv, de csak most adták be a pályázatot a Tokaj kiemelt turisztikai térség hazai finanszírozású fejlesztései közé a Zemplén Kalandpark legújabb látványosságaként.

– Számításaink szerint ennek a függőhídnak a megépítése csak és önmagában évente akár egymillió plusz látogatót is jelenthet a városnak – nyilatkozta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Erre pedig egy komplex szolgáltatóipar épülhet rá, ami munkahelyek százait teremthetné meg a városnak. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen fejlesztés óriási pluszbevételt jelent majd a városnak. Szoktam néha hallani, miért ilyen beruházásokat valósítunk meg, amikor rendbe kellene tenni a város járdáit és útjait. Erre azt mondom, persze, ezek is nagyon fontos feladatok, ezeket is meg kell csinálni, de ha van egy olyan látványosságunk, ami turisták millióit vonzza Sátoraljaújhelyre, az olyan bevételt jelent majd a városnak, amelyekből ezeket a problémákat is könnyedén orvosolni tudjuk. A régió túlélésének és fejlődésének a kulcsa a turizmusban rejlik, a több látogató új munkahelyeket, biztosabb megélhetést jelent, részletezte a boon.hu-nak a polgármester.

Arról is beszélt, hogy a város attrakciói, a Zemplén Kalandpark a bobpályával, a kalandpályákkal és a mászófallal több órás élményt kínálnak, a függőhíd pedig tovább növelheti a környék turisztikai vonzerejét.

Fotó: boon.hu