A vendégszerető Sátoraljaújhely Zemplén fővárosa

Sátoraljaújhely

Az 1261-ben városi rangot kapott település gazdag történelmi múltja, kulturális értékei közösségformáló erőt jelentenek az itt élő emberek számára. A sajátos hangulatot árasztó Sátoraljaújhely jelenéről Szamosvölgyi Péter polgármester számolt be magazinunknak.

 

Zemplén fővárosában az elmúlt évtizedben közel hatmilliárd forint értékben valósultak meg idegenforgalmi fejlesztések. Sátoraljaújhely Város Önkormányzatának további elképzelései között szerepel – tudtuk meg Szamosvölgyi Pétertől – függőhíd építése a Szár-hegy és a Várhegy között, a Zemplén Kalandparkban újabb felvonók kialakítása, a kilátó felújítása és egyéb infrastrukturális fejlesztések. De számolnak a várprogram folytatásával, a Bortemplom rekonstrukciójával és az Ungvári pincesor rendbetételével is.

A polgármester a város látnivalói közül, a teljesség igénye nélkül említette meg a Börtönmúzeumot, a Kazinczy Múzeumot és A Magyar Nyelv Múzeumát, Sátoraljaújhely templomait, köztük a legrégebbit, az úgynevezett Barátszeren található Pálos-piarista templomot, a hozzá tartozó kolostorral és rendházzal. Ugyancsak érdemes megtekinteni a barokk stílusú Vármegyeházát, amely a hivatalok mellett a levéltárnak is otthona. A Kossuth Lajos Művelődési Központban működik az ország egyik legrégebbi színházterme.

A Zemplén Kalandpark téli-nyári bobpályájával, falmászó központjával, jégcsarnokával, ülőszékes felvonójával, hóágyúzott sípályáival, kilátójával, tanösvényével, kötélpályáival, s végül, de nem utolsósorban Trianon után elszakított városainknak emléket állító Magyar Kálváriával várja vendégeit.

Mindezek mellett a történelmi belváros sétálóutcája kedvelt közösségi tér a teraszaival, vendéglátóhelyeivel, zenélő szökőkútjával, csobogóival.

Ami pedig a gazdasági jellegű fejlesztéseket illeti, mivel az ipari park „telt házzal” működik, a városvezetés most egy 16 hektáros területet közművesít, hiszen folyamatosan jelentkeznek az újabb befektetők – fogalmaz a polgármester.

Noha Sátoraljaújhely a közigazgatástól a kereskedelmen, a közlekedésen, az oktatáson, a kultúrán át az idegenforgalomig központi szerepet vállal Zemplénben, mégis szakemberhiánnyal küzd, ezért az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat helyben tartsa. Végezetül Szamosvölgyi Péter szólt arról is, hogy a város jó néhány nagy hagyományú rendezvénynek is helyszíne. Ilyen például a Nemzetközi Vad- és Halételfőző Verseny, a Nyolc ország − Egy nemzet nemzetközi ifjúsági tábor, az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Verseny és a Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivál.  

Zemplén fővárosa szeretettel várja mindazokat, akik személyesen szeretnék megtapasztalni Sátoraljaújhely csodálatos természeti adottságait, történelmi emlékeit és kulturális értékeit, mindazt, amelyre oly büszkék a város polgárai.