A városhoz kötődő drámával ünnepli a Békéscsabai Jókai Színház a reformáció 500. évfordulóját

Békéscsaba 500

Egy „sodró erejű, szenvedélyes darab” ősbemutatójával ünnepli a Békéscsabai Jókai Színház a reformáció 500. évfordulóját. A drámát a színház felkérésére Pozsgai Zsolt írta. A díszletet Juhász Katalin, a jelmezeket Vesztergombi Anikó tervezi. A bemutatót december 1-jén tartják.

Az Ábránfy család történetét feldolgozó Szellemúrnő című drámával ünnepli a reformáció 500. évfordulóját a Békéscsabai Jókai Színház. Az ősbemutatót december 1-jén tartják.

Seregi Zoltán igazgató, egyben a darab rendezője az MTI-nek elmondta, azért Pozsgai Zsoltot kérte fel, mert úgy érezte, ő képes „fontos, emelkedett témákat közönségbarát módon, jó karakterekkel, izgalmas történet formájában” megírni. Mint hangsúlyozta, mindenképpen azt szerette volna, hogy a mű „ezer szállal kötődjön Békéscsabához”.

Seregi Zoltán szerint a Szellemúrnő egy sodró erejű, szenvedélyes darab, amelyben a tragédiát az Ábránfy család örökség miatt kitört vitája, a háttérben pedig a reformáció és a katolicizmus összecsapása váltja ki. A díszlet minimalista, a jelmezek ellenben felidézik a kort és az akkori arisztokrácia világát − mondta a rendező, hozzátéve, hogy ugyanakkor tíznél is több helyszín lesz a darabban, így élnek majd a vetítés eszközével is, ahogyan élőzenét is terveznek a színpadra.

Pozsgai Zsolt a történet hátteréről szólva elárulta, hogy konkrét történelmi tényekre nem igazán bukkant a darabhoz folytatott kutatómunka során. Egy Ábránfy nevű család valóban élt Békéscsabán, és szól egy legenda arról, hogy a kastélyukat örökösödési vita miatt felgyújtották. A történet nagy része azonban kitaláció, a legendák sokkal jobban színre vihetőek, mint a történelmi tények – tette hozzá Pozsgai Zsolt, aki szerint a hangsúly azon van, hogy a reformáció lényegét megragadják egy békéscsabai példán keresztül, amely „akár úgy is történhetett”, ahogy a darabban meg van írva.
A főbb szerepeket Kovács Edit, Papp Barbara vendégművész, Balázs Csongor, Bartus Gyula, Mészáros Mihály és Komáromi Anett alakítja. A díszletet Juhász Katalin, a jelmezeket Vesztergombi Anikó tervezi.

Fotó: http://jokaiszinhaz.hu