A turizmus markáns növekedéssel nyitotta az évet

Fürdő

A turizmus – utóbbi évekre jellemző – dinamikus növekedése 2015-ben is folytatódik. Januárban mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma meghaladta az előző év első hónapjáét. Az ágazatban működő vállalkozások bruttó árbevétele 23 százalékkal múlta felül a 2014-es esztendő összevethető adatsorát.

Az év első hónapjában 501 ezer vendég 1,2 millió éjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint ez több mint 11 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt eredményezett. A belföldi turizmus növekedése töretlen: a vendégek és a vendégéjszakák szám is 10 százalékkal haladta meg a tavalyi adatokat. A vendégek a pihenésükért közel 4,5 milliárd forintot fizettek, és ezzel a belföldi szállásdíj-bevételek növekedése is megközelítette a 20 százalékot. A magyarok továbbra is szívesen választanak hazai úti célt, az utazásaikhoz pedig idén is széles körben használnak SZÉP Kártyát, amelyről összesen 750 millió forintot költöttek el kereskedelmi szálláshelyeken 2015 januárjában.

Az év első hónapjában a külföldi vendégek száma 10,8 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 7,5 százalékkal növekedett.

Januárban a TOP küldőpiacok élén Németország áll 62 ezer nálunk töltött vendégéjszakával, Oroszország 57 ezerrel követi, míg a harmadik helyen Olaszország áll 46 ezerrel. A legmagasabb növekedést Izrael, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok produkálta. A szállodák szobakihasználtsága 2015 első hónapjában átlagosan 38 százalékos volt, ami 2,5 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Fotó: Pixabay