A szemléletváltás fontos Törökbálinton

Törökbálint

Törökbálint mindössze karnyújtásnyira van Budapesttől, a kisvárosban az elmúlt években depóraktárak, bevásárló- és logisztikai központok épültek, s napjainkban is sorra települnek be a nagy cégek. Vajon csakugyan ilyen kedvező a helyzet Törökbálinton, kérdeztük Elek Sándortól, a város polgármesterétől.

− Elődje a polgármesteri székben egyfajta paradigmaváltást emlegetett: logisztikai központból tudásközpontú várossá fejlesztését Törökbálintnak. Ön egyetért a gyökeres cél- és értékváltással, s ha igen, ennek érdekében megtörténtek-e az első lépések?

− Igen, az új városvezetés elindult az említett paradigmaváltás mentén, de mi is kialakítottuk a magunk elképzeléseit, a magunk ciklusprogramját. Természetesen nekünk is az a jó, ha Törökbálintra olyan vállalkozók jönnek, akiknek a tevékenysége tudásalapon nyugszik. Az egyetlen olyan település vagyunk Magyarországon, amely mellett három autópálya találkozik, s ez rendkívül sok beruházót vonz a városunkba. Jelen pillanatban még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kedvünkre válogassunk a logisztikai és a fejlesztő cégek között, persze nekünk az utóbbiak a kedvesebbek. A településszerkezeti tervünkben számos olyan, zöldmezős beruházásra alkalmas területet jelöltünk ki, ahol a jövőben csak és kizárólag fejlesztő tevékenységek folytathatóak, például kutatás-fejlesztés. A kijelölt területek magánkézben vannak, a városnak egy hozzávetőlegesen 13 hektáros terület áll a rendelkezésére, amolyan aranytartalékként, de már arra is bejelentkeztek érdeklődők.

− A befektetők érdeklődését csak az autópályák generálják?

− Korántsem! Egyrészt kristálytisztán látható, hogy a Magyar Nemzeti Bank által támogatott fejlesztési hitelek mennyire vonzóak a beruházók számára. Például a Homasita Kft. is azért itt építi fel az országos központját, mert hozzájutott a támogatott hitelhez. Másrészt Törökbálint biztosítani tudja a kvalifikált munkavállalókat. A városunkban gyakorlatilag nincs munkanélküli. De nem csupán nagyban, pontosabban nagy cégekben gondolkodunk! Az elmúlt esztendőben jelentősen megnövekedett nálunk az úgynevezett kisadózók száma. Ez pedig azt jelenti, hogy a gazdaságban „odalenn” is megmozdult valami.

− Mint a fővárosi agglomerációban mindenhol, nyilván Törökbálinton is folyamatosan növekszik a lélekszám…

− Noha nem tervezzük a lakosságszám további növelését, azaz újabb területeket nem szeretnénk lakóövezetbe sorolni, évente körülbelül 300 fővel nő a város lakossága. Az idősek helyére fiatalok költöznek, akik itt alapítanak családot. Jelenleg 14-15 ezren élnek Törökbálinton. A meglévő intézményrendszerünkkel százszázalékosan el tudjuk látni a lakosságot, ideértve a bölcsődéket, az óvodákat és az iskolákat. 2013 őszén adtunk át egy 16 plusz nyolc tantermes általános és középiskolát, uszodával és sportcentrummal együtt. Ez Európa egyik legmodernebb közoktatási intézménye. Persze további fejlesztésekre azért szükség van. Fel kell újítani például a bölcsődénket és az orvosi rendelőnket. A sportcentrum pedig tovább bővülne egy futballpályával és egy, a küzdősportok művelésére alkalmas kis sportcsarnokkal. A problémánk az, hogy a Közép-Magyarország Régióban Törökbálint sem fér hozzá pályázati forrásokhoz, Budapest „elviszi” a fejlesztési pénzeket. A szétválást ezért mi is támogatjuk.

− A városi uszoda rendkívül népszerű, a környékbeli településekről is sokan látogatják. Tervezik-e a bővítését?

− A városban mindenki örült annak, amikor 2014 tavaszán Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszónk új edzőjével, Plagányi Zsolttal úgy döntött, hogy ezentúl a törökbálinti uszodában szeretne edzeni. A városvezetés támogatási szerződést kötött Lacival, melynek értelmében a riói olimpiáig bajnokunk ingyen használhatja az uszodát, sőt a tornatermi edzésekért sem kérnek bérleti díjat. Azóta a városi úszóklub egyre népszerűbb, a korábbinál háromszor-négyszer több gyerek jelentkezik úszásoktatásra. Ezt tapasztalva valóban gondolkodunk azon, hogy növeljük a sportcentrum befogadóképességét egy kültéri, versenyzésre is alkalmas medencével. Keressük ehhez a pályázati forrásokat