A PIP Nonprofit Kft. Paks egyik motorja

PIP

A Társaság küldetése a Paksi Atomerőműhöz kapcsolódó térségi infrastruktúra-fejlesztés projektjeinek menedzselése, azok elindításától a befejezésig. A PIP Nonprofit Kft. átfogó, hosszú távú fejlesztési program megvalósításával kívánja elérni, hogy Paks városa és a környező települések sikeres szereplői legyenek az ország fejlődésének. Gyöngyösi Csaba ügyvezetőtől kértünk interjút.

– Az elmúlt évek során jelentősen megváltozott a PIP Nonprofit Kft. feladatköre. A Paks iparfejlesztéséért felelős cég tevékenységét jelenleg miképpen lehetne jellemezni?

– Társaságunk korábbi, a Paksi Ipari Park üzemeltetéséhez és fenntartásához kapcsolódó ingatlanhasznosítási és inkubációs tevékenységi köre napjainkra nagymértékben kiszélesedett. Legfontosabb feladatunk mára a Paks II. beruházás kivitelezéséhez szükséges projektfejlesztések megvalósítása és támogatása, lakhatási, infrastrukturális, iparipark-fejlesztési, valamint a térség- és területfejlesztést érintő tevékenységek végrehajtása, illetve koordinációja lett.

   Feladatunk továbbá Paks II. kapcsán a közművesítés előkészítése, az új áram-, víz- és szennyvízhálózatok kiépítése, új utak létesítése és a meglévők kapacitásának növelése, a raktározási és ipari tevékenységre alkalmas csarnokingatlanok biztosítása. 

– Idén 25 éves a Paksi Ipari Park. Hátradőlhetnek a székben?

– Korántsem! Az egyre bővülő ipari parkban jelenleg több mint 40 – jórészt mikro-, kis- és középvállalkozás – működik, közel 3000 munkavállalóval. A városban és a térségben zajló infrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően, többek között a Kalocsát és Paksot összekötő híd megépítésével az egyre növekvő vállalkozói igényeket ki tudjuk szolgálni. 

   Társaságunk célja, hogy a letelepedni kívánó cégek számára kiemelt gazdasági övezetet hozzunk létre a meglévők mellett új, előközművesített ipari területek kialakításával, illetve a már használatban lévő ipari ingatlanok felújításával és újabbak megvalósításával.

– Milyen beruházások valósulnak meg napjainkban?

– Augusztus 24-én adtunk át a Paks II. beruházás belső úthálózatának részeként egy új útszakaszt, amely végső elkészülte után a kikötőből vezet majd az építkezés helyszínéhez. 

   Társaságunk a Paksi Ipari Parkban közel 300 munkavállaló befogadására alkalmas, 148 szobából álló munkásszálló kivitelezési munkálatait kezdte meg idén tavasszal az M6-os autópálya déli lehajtójának közelében.

A 12 ezer m2 nagyságú ingatlanon felépülő épületek háromszintesek lesznek. A két főépületben a kétágyas szobák mellett minden emeleten étkező, teakonyha, közösségi tér, valamint a szállásépületek földszintjén fodrászüzlet, orvosi rendelő és élelmiszerbolt szolgálja majd az ott élők kényelmét. A szabadidős tevékenységek biztosításának érdekében sportpálya is helyet kap majd a területen, valamint kellő számban parkolóhelyek kialakítására is sor kerül. A komplexum kivitelezésének befejezése, műszaki átvétele, teljes felszerelése, majd üzemeltetésének kezdete 2023. második negyedévére datálható.

– Egy Vállalkozói Információs Pontot és egy Információs Központot is üzemeltetnek Pakson. Ezeknek mi a feladatuk?

– A 2020 augusztusában nyílt Vállalkozói Információs Pont szolgáltatásai iránt folyamatos az érdeklődés. Az ország minden részéből jelentkeznek, regisztrálnak különféle szakterületeket képviselő vállalkozások annak érdekében, hogy kapcsolódhassanak a Paks II. projekthez.

   A tapasztalatok szerint elsősorban a Paks II. beruházás fővállalkozója által kiírt paksi beszerzések és az azokon történő részvétel feltételei iránt érdeklődnek a cégek képviselői. A hazai kis- és középvállalkozásokat, valamint nagyvállalatokat is egyértelműen foglalkoztatja a Paks II. beruházás, keresik a kapcsolódás lehetőségeit. Napról napra nő a regisztrálni kívánó vállalkozások száma. 

   A regisztráltak között vannak térségbeli – például faddi, kalocsai, homokmégyi –, illetve az ország távolabbi pontján működő cégek Győrtől és Siófoktól Budapesten át Debrecenig. A szakterületeket illetően is széles a paletta: fémmegmunkáló, fémszerkezetgyártó, telekommunikációs és építőipari vállalkozás ugyanúgy regisztrált, mint hidraulikus és pneumatikus berendezéseket gyártó, mérnöki tevékenységet végző cég vagy vegyiáru nagykereskedő vállalkozás. A sikeres regisztrációt követően a cégek részletes tájékoztatást kapnak a beszállítóvá válás alapvető feltételeiről és az orosz fővállalkozó beszerzési eljárásairól.

– Kiknek segít az Információs Központ?

– A városi könyvtár mellett található Információs Központ szolgáltatásai sokrétűek, és – bár elsősorban ezzel a céllal hozták létre – nem szorítkozik csupán a Pakson hosszabb-rövidebb ideig élő külföldiek beilleszkedésének előmozdítására. A palettát más erőműberuházások tapasztalatai mellett a Paks II. projekten dolgozó orosz szakemberek és családtagjaik részéről érkező igények, kérdések, felvetések nyomán alakították ki. Az Információs Központ tevékenysége éppen ezért két részre tagolódik. Egyrészt kiszolgálja az atomerőmű építése során akár évekig, de minden bizonnyal hosszabb ideig életvitelszerűen itt élő külföldi munkavállalókat és családtagjaikat. Másrészt információkat nyújt a belföldről vagy más európai uniós tagállamból érkező látogatóknak, elsősorban a turisztika területén.

– A PIP Nonprofit Kft. jelenleg milyen beruházásokban érdekelt?

– A Pakson élők nap mint nap láthatják, hogy nem csupán a két új blokk felvonulási és beruházási területén dolgoznak nagy erőkkel a munkagépek, hanem a „kerítésen kívül” is folyamatos a munka. A város déli határában, a Vállalkozói Információs Pont szomszédságában jövő év elejére elkészül egy modern ipari csarnok, amit egy másik, hasonló méretű csarnoképület kivitelezése követ.

   A már többször említett szolgáltató iroda szomszédságában jövőre elkészül egy 1600 négyzetméter alapterületű csarnok, ahol több iroda és egy tárgyalóterem is helyet kap majd. A közeljövőben pedig egy újabb, hasonló méretű ipari csarnok kivitelezését kezdi el ennek szomszédságában a PIP Nonprofit Kft.

   A városban és környékén egyre nagyobb igény mutatkozik irodák, raktározási és ipari tevékenységre alkalmas csarnokok iránt. Az előzetes adatszolgáltatások alapján a Paks II. beruházás megvalósításában összesen 2-3 ezer vállalkozás jelenlétére kell számítani. Az ipari park fejlesztése ezért a munkahelyteremtés motorja lesz, mivel a betelepülő magáncégek és állami vállalatok megélhetést biztosítanak a térségben élők számára, többek közt az erőműberuházásban részt vevők családtagjai, majd később az üzemeltető személyzet hozzátartozói számára is.

– Úgy hírlik, hogy önök részt vesznek zöld projektek támogatásában is…

– A PIP Nonprofit Kft. a Paks II. beruházás térségfejlesztésért felelős szervezeteként kiemelten kezeli a környezet védelmét, a zöld projektek végrehajtását, amelyek segítik az itt élők és a következő generációk életminőségének megőrzését és javítását. 

   A „kerítésen kívüli” ipari projektek és az infrastruktúra-fejlesztések miatt újabb területeket szükséges bevonni az ipari fejlesztésbe utak, közműfejlesztések, szálláshelyek kialakítása céljából. 

   A társaság a beruházásai során nemcsak a meglévő zöldterületek és faállományok megőrzését tartja szem előtt, hanem azok folyamatos gyarapítására is törekszik mind szűkebb, mind pedig tágabb környezetében, Pakson és a térségben egyaránt. Stratégiai kérdésként tekintünk a zöldfelület-fejlesztési projektek megvalósítására mint eszközre a klímaváltozás ellen, amely egyre nagyobb problémát és kihívást jelent a mindennapok során.

   A környezetvédelem és a lakosság komfortérzetének szempontjait szem előtt tartva a PIP Nonprofit Kft. Paks Város Önkormányzatának vezetésével évek óta folyamatosan dolgozik a város már megszokott zöldövezeti, élhető, fenntartható jellegének megőrzésén, illetve javításán.

   2021 végén a térségben elsőként vállaltunk szerepet – Paks városa mellett – egy másik település zöldterületeinek fejlesztésében. Fadd-Domboriban a Bartal-csatorna és az újonnan átadott kerékpárút környékén több mint 200, többségében őshonos fa elültetését támogatta a cég.

   A PIP Nonprofit Kft. környezettudatos attitűdjét nem csupán a faültetési projektek jelentik, hanem a területeink karbantartása során keletkezett zöldhulladék újrahasznosítása is. A Társaság tulajdonában lévő ipari és lakóingatlanok területein tavasztól őszig jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik, amely az adott területen marad aprított vagy zúzott formában, így a legkisebb környezeti terhelés mellett biztosítható a terület fenntartható karbantartása és nem utolsósorban a parlagfűmentesség.