A Pécsi Tudományegyetemen van ok a büszkeségre

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), Magyarország első egyeteme három év múlva ünnepli alapításának 650. évfordulóját. Mint Bódis József professzornak, a PTE rektorának szavaiból kiderül, a hazai felsőoktatási paletta élmezőnyébe tartozó intézmény méltó módon közeledik a jubileumi esztendőhöz.

–       Elkezdődött az új tanév, önnek pedig a második rektori ciklusa. Milyennek látja a PTE helyzetét, jövőjét?
–       Az biztos, hogy az előttünk álló időszak – az elmúlt négy évhez hasonlóan – sem lesz kihívásoktól mentes, de mindenképpen optimistán tekinthetünk a következő évek elé. Hogy miért? Egyrészt a közelmúltban kiérdemeltük a kutatóegyetemi címet, amelyhez közvetve kapcsolódik a Közép-Európa-szerte egyedülálló Szentágothai János Kutatóközpont. A kutatóközpont révén immár nemcsak a magasan kvalifikált szakembergárda, de a műszerpark és a körülmények is adottak a világszínvonalú kutatások folytatásához. A legfrissebb felméréseink alapján hallgatóink 95 százaléka ajánlaná ismerőseinek, barátainak a PTE-t. E pozitívumokra lehet, sőt kell is építenünk.

–       Korábban több fórumon is kiemelte az idegen nyelvű képzések fontosságát.
–       Így van, és ebben a tekintetben is sikerült előrelépnünk. Ma 400-zal több külföldi hallgatója van a PTE-nek, mint az előző tanévben! Egyre többen választják tehát határainkon túlról is a pécsi egyetemet, ami mindenképpen jó visszajelzés. Nem véletlen, hogy a közelmúltban a PTE az oktatói kiválóság tekintetében a második legjobb helyet vívta ki az országos rangsorban.

–       Ez tehát egy hazai összevetés, ugyanakkor az egyetemek számára egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a különböző nemzetközi rangsorok is…
–       A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listákon a Pécsi Tudományegyetem is rendre helyet követel magának, általában a 700-900. hely között. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi felsőoktatásban PTE a világ top 4 százalékához tartozik. Ez jó eredmény, ugyanakkor más kérdés, hogy ennél még előrébb tartanánk, ha e rangsorokba a művészeti területek sikerei is beleszámítanának. Ugyanis a PTE-nek vanvilágelső harsonaművésze, a világ elitjébe tartozó hegedűművésze – utóbbiból nem is egy. A Pécsi Tudományegyetemen van tehát kire és mire büszkének lennünk!

–       Mennyire népszerű az egyetem?
–       A Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban felmérést végzett a lakosság körében az egyetem ismertségéről. Az eredmények alapján a három év múlva alapításának 650. jubileumi évfordulóját ünneplő intézményt sokan ismerik, és presztízsét magasra értékelik, de az egyetem vezetői és munkatársai hisznek abban, hogy mindkét területen további fejlődés érhető el.