A megyei kormányhivatal jól szolgálja a polgárait

Komárom-Esztergom-iparkamara


Az állam talán legfontosabb és leggyakoribb találkozási helyszíne polgáraival a kormányhivatal, ezért az ottani lelkiismeretes és színvonalas munkavégzés az ország egészének működéséről ad képet az embereknek. Dr. Kancz Csabától kértünk interjút, aki 2014 júliusa óta látja el Komárom-Esztergom megyében a kormánymegbízotti feladatokat.

‒ A kormány célul tűzte ki, hogy 2020-ra a magyar közigazgatás átlátható intézményi struktúrában működjön. Milyen változtatásokkal kívánja ezt elérni?

‒ Az egyik legnagyobb változás 2020. március 1-jét követően érzékelhető az egyfokú hatósági eljárási modell kialakításával. Közigazgatási hatósági ügyekben ‒ az említett időponttól ‒ már nem lehet fellebbezést előterjeszteni a kormányhivataloknál a döntésekkel szemben, kizárólag közigazgatási peres eljárás kezdeményezhető. 

Az átalakítások minden alkalommal frissítik és segítik egy szervezet működését. Sok a belső szervezési kérdés ilyenkor, így inkább az állampolgárok szempontjából, gyakorlati területről hoznék példát. A közgyógyellátásra való jogosultságot illetően a kérelmezők számára ez év január 1-jétől pozitív jogszabályi változás lépett hatályba, melynek értelmében alanyi jogosultságot illetően – a korábbi két év helyett ‒ négy évre, a normatív közgyógyellátásra való jogosultságot pedig – a korábbi egy év helyett ‒ két évre állapítják meg munkatársaink.

Fontos változás, hogy egységessé vált az építésügyi igazgatás. Ezeken felül márciustól a járási hivatalok által intézett szabálysértési ügyekben is a rendőrség jár el. Tehát az átalakítások célja a hatásköri átfedések, ütközések kiküszöbölése volt.

‒ Egy korábban bevásárlóközpontként funkcionáló épületben működik az Integrált Közigazgatási Központ, vagyis maga a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal. Mit szólnak ehhez az ügyfelek? 

 ‒ Az állampolgárok szerencsés helyzetben vannak, hiszen megyénkben létrejött ez a központ, ahol több szervezeti egység munkaállomása található. Ez a megoldás tovább erősíti az ügyfélbarát munkavégzést, hiszen az állampolgárok egy helyen, több területet érintve tudják intézni ügyeiket. A kormányhivatali főosztályok dolgozóin kívül a Tatabányai Járási Hivatal munkatársait is felkereshetik, beleértve természetesen a kormányablakot is. Az épületben található más ‒ például banki és postai ‒ szolgáltatásokkal együtt komplex ügyvitelek valósulnak meg. A kormányablakok tekintetében elmondhatjuk, hogy Tatabányán, a város kiterjedése miatt két helyszínen is várjuk az ügyfeleket, korszerű körülmények között. Örömteli, hogy megyénkben összesen tíz helyszínen tudjuk kiszolgálni a lakosságot.

‒ Sikerült-e elnyernie a kormányhivatalnak és a kormányablakoknak az emberek bizalmát? Milyenek a visszajelzések?

‒ Az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő bürokratikus terhek csökkentek, az eljárások gyorsabbá, az ügyintézés hatékonyabbá vált. Ezek mind olyan dolgok, amelyek pozitívan hatnak az emberekre. Nagy előrelépés és újabb fejlődési lehetőség az állam részéről az online intézhető ügyek bővülése, az ügyfélkapu szolgáltatásainak fejlesztése. A fiatalabb generációval is könnyebb így a kommunikáció, hiszen ők mindent gyorsan, mobiltelefonról szeretnének elintézni. Ezt segítik az online felületek felhasználói oldalai és az applikációk. Ezen a területen állandó fejlődés és bővítés szükséges, a következő években várhatóak újabb fejlesztések. Emellett természetesen folyamatosan dolgozzuk fel az állampolgári visszajelzéseket, és igyekszünk javítani az esetleges hibákon. 

‒ Hogyan értékeli Komárom-Esztergom megye státuszát, helyzetét?

‒ Gazdasági és demográfiai szempontból is jó helyzetben van a megyénk, sokan szívesen választják lakóhelyül ezt a térséget, alapítanak itt családot. Ez azt mutatja, hogy sikerült olyan körülményeket teremteni, ahol szeretnek élni, ahol érdemes vállalkozni, valamint a fiatalok számára is sok lehetőség adódik. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal több szálon is kapcsolódik a megye gazdaságához: a beruházások megvalósulásához nyújtott segítséggel, a munkaerő-piaci támogatásokkal, az ügyintézések gyorsabbá és hatékonyabbá tételével.  

Megyénk az ország egyik iparilag legfejlettebb térsége, emellett a növénytermesztés és az állattenyésztés terén is jó adottságokkal rendelkezik. Ezek mind-mind komoly feladatokat adnak a kormányhivatalnak is, gondolhatunk akár a tanácsadásra, az engedélyezésekre, akár a munkavédelmi ellenőrzésekre vagy az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletre.

Komárom-Esztergom megyében több város is a nagy ipari cégek kedvelt befektetési területévé vált. Településeink a turisták számára is egyre vonzóbbak, köszönhetően a folyamatosan bővülő kerékpáros úthálózatnak. Kapcsolataink a határon is átnyúlnak, hiszen a kulturális és történelmi okokon túl a gazdaság is összeköt minket a Felvidékkel. A hamarosan befejeződő komáromi új Duna-híd további lehetőségeket nyit meg, nemcsak a megyénk, hanem az egész ország számára.