A magyarság megtartására ösztönző mozgalom indult Pakson

Paks

Egy dal, majd egy ahhoz kapcsolód klip születése nyomán indult el a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó kezdeményezés Pakson. Az Örökségünk című mozgalom kapocs kíván lenni a magyarok között, éljenek bárhol a világon.

A mozgalom története 2013-ban kezdődött Paks−Cseresznyéspusztán, ahol a határon túli magyar középiskolások táborában Gyulai István táborvezető megírta az Örökségünk című dalt. 2014-ben a Gyulai István vezette PistiEst zenekar − többek közt ezzel a számmal − megnyerte az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált. 2015-ben klip készült a dalhoz, amelyet Paks mellett három testvérvárosában: a kárpátaljai Visken, az erdélyi Kézdivásárhelyen és a felvidéki Galántán forgattak. A dal refrénjét viski, kézdivásárhelyi és galántai gyerekek éneklik, összesen mintegy háromszázan.

2016-ban az Örökségünk mozgalom azzal a céllal indult útjára, hogy mozgósítsa a világ magyarságát. Már a klip forgatása során rendkívül sok visszajelzés érkezett arról, hogy az anyaországon kívül élő magyarok a dal üzenetével tiszta szívből tudnak azonosulni.

Az elmúlt hetekben rendkívül sok háttérmunka zajlott annak érdekében, hogy létrehozzanak egy olyan kampányt, amellyel szeretnék elérni a világ különböző pontjain élő magyarokat.

– Kampányunk célja eljutni a magyar emberekhez szerte a világon, méghozzá az Örökségünk című dal segítségével. A produkció a magyar nyelv megőrzésre, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, s kiváló lehetőség arra, hogy erősítse a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal, egymással – mondta Vida Tünde producer.

Kövi Gergő kreatív vezető a részleteket illetően elárulta, hogy arra ösztönözik a magyar embereket, éljenek azok bárhol, határainkon innen vagy túl, hogy énekeljék el az Örökségünk című dalt, vagy annak refrénjét, és készítsenek erről videofelvételeket, lehetőleg otthonuk emblematikus helyein, és töltsék fel azokat a produkció honlapjára.

– Végeredményben egy újabb klipet szeretnénk készíteni, és online közvetítéssel bemutatni azt minél több embernek. Ez, akárcsak a honlapon megjelenő világtérkép, amelyen nyomon lehet követni, hogy honnan jelentkeztek a mozgalom újabb és újabb tagjai, azt hivatott erősíteni, hogy a magyarok szerte a világban összetartoznak, s ugyanúgy éreznek és gondolkodnak – nyilatkozta a kreatív vezető

Az Örökségünk mozgalom felett Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Süli János, Paks város polgármestere és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója vállalt védnökséget.

fotó: oroksegunk.net