A Közel-Keleten is kedvelt a magyar sajt

sajt

Magyar cég, a Kőröstej látja el a csaknem százezer fős jordán hadsereget sajtkonzervvel. Az erre vonatkozó tendert osztrák, ausztrál és közel-keleti pályázókat megelőzve nyerte meg a magyar vállalkozás, amely így több száz tonna ömlesztett Cheddar sajtkonzervet szállíthat.

A külföldön is rendkívül sikeres magyar sajtgyártó, a Kőröstej ismét elnyerte a jordán hadsereg pályázatát. A megállapodás szerint több száz tonna sajtkonzervet szállíthat márciusig a Közel-Keletre. A Buda márkájú, ömlesztett Cheddar sajtkonzerveket 113 grammos és 340 grammos kiszerelésben juttatják el a közel-keleti ország fegyveres ereje számára.

A csaknem ezer főt foglalkoztató vállalatcsoport a legnagyobb magyar sajtexportőr. A külföldi piac azért sem ismeretlen terep számukra, mert eladásaik 65-70 százaléka külföldre történik. Ezen belül 85 százalékot kifejezetten az arab országok képviselnek. Hajdú márkájuk világszinten elismert, a Közel-Keleten az egyik legkedveltebb sajtmárka, de hazánkban is piacvezető egyes sajtkészítmények között.

A Kőröstetétlenen és Hajdúböszörményben is gyárakat működtető Kőröstejet a libanoni származású, orvosi diplomáját Magyarországon megszerző dr. Riad Naboulsi alapította 1989-ben. a cég mára Magyarország egyik legnagyobb sajtgyártójává és élelmiszer-exportőrévé vált. Az évi közel 100 millió liter tejből elsősorban félkemény és feta jellegű sajtokat gyártanak. Vannak kifejezetten gondos kézi munkát igénylő gyártásfolyamatok is, ilyen a Parenyica és a Halloum sajt. Az egyedülálló technológiával és világszínvonalú berendezésekkel felszerelt gyárakban készült termékek a hazai piacon kívül a Közel-Kelet szinte valamennyi országában és az Európai Unió számos országában keresettek. Az elmúlt két évben öt kontinens 38 országába exportáltak sajtokat, ebből 31 országba Hajdú márkanév alatt.

fotó: agrotrend.hu