A jövő kihívásaira Hatvan a jelenben keresi a választ

A befektetők növekvő érdeklődése azt jelzi, hogy a városvezetés jó úton jár, de legalább ilyen fontos az is, hogy az itt élők hisznek abban, hogy céljaikat megvalósíthatják, és sorsukat saját kezükbe véve aktívan alakíthatják jövőjüket. Hatvan város polgármesterének, Horváth Richárdnak a vendégei voltunk.

− Az elmúlt évek városfejlesztési projektjeinek eredményeit az itt lakók és az idelátogatók is élvezhetik. Melyek voltak a legfontosabb beruházások, illetve mi várható idén és a következő esztendőben?

− A beruházásokat két csoportba sorolhatjuk. Az egyik az iparfejlesztéssel függ össze. Megkezdtük az ipari parkunk bővítését, amely húszmilliárdos beruházást jelent, ezzel a miénk lesz hazánk legnagyobb alapterületű ipari parkja. Több nagyberuházásunk már elindult, illetve a közeljövőben fog megkezdődni. Idetelepül egy csomagolóanyagokat gyártó üzem, működik a Magyar Posta logisztikai központja, és hamarosan termelni kezd egy asztalos üzem. A Bosch-csoport az okosautók egyes alkatrészeinek a fejlesztését a tervezéstől a kivitelezésig szintén itt valósítja meg. Egyébként a Bosch mellett a Decathlonnak is Hatvanban található a közép-európai logisztikai központja. A fejlesztések másik csoportja Hatvan turisztikai bevételeit erősíti, gondolok itt elsősorban 2014-ben megnyílt Vadászati Múzeumra, ugyanis 2021-ben hazánk ad otthont a Vadászati Világkiállításnak, amelynek városunk egyik kiemelt helyszíne lesz. A Hatvany Lajos Múzeumban messze földön híres kézműves serfőzde működik, a vadasparkunkba pedig a főszezonban egy-egy hétvégén három-négyezren látogatnak el. Hatvanban immár Tourinform iroda segíti az idelátogatókat, a Kristály-kastélyban pedig, az épület stílusjegyeit megtartva, egy minden igényt kielégítő szálloda épül hamarosan.

− Mit tartalmaz a Fejlődő Hatvan-program?

− A program több fontos elemből áll, melyek közül kiemelem a munkahelyteremtést, ugyanis napjainkra Hatvan igazi iparvárossá vált, s büszkén mondhatom, hogy mi vagyunk hazánk egyik legnagyobb munkahelyteremtő városa. Az elmúlt néhány év adatait nézve 1600 új munkahelyről beszélhetünk, de azt gondolom, hogy 2019 végéig, 2020 közepéig akár kétezer munkahely létesülhet. Ez egyfelől óriási kihívás, másfelől ez nem csupán azt jelenti, hogy a hatvaniak helyben találnak munkát, és itt képzelhetik el a jövőjüket, hanem azt is, hogy a városnak folyamatosan növekszik az adóbevétele. Ezáltal pedig újabb fejlesztéseket tudunk megvalósítani. Fontos megjegyeznem, hogy a fejlődést egyfajta polgári irányban képzeljük el, ennek okán a civil szervezeteket és a különféle társadalmi csoportokat bevonjuk a közös munkába, gyümölcsöző velük az együttműködés.

A Fejlődő Hatvan-programban megfogalmaztuk azt is, hogy olyan infrastrukturális környezetet kell teremtenünk, ahol jól érzik magukat a cégek. Ennek érdekében tavaly útjára indítottuk a Hatvani Expót, amely egyébként 15 év után éledt újjá. Annak idején ez arról szólt, hogy az itt letelepedő vállalkozások megmutassák magukat a városlakóknak. Ez persze most is megmaradt, ugyanakkor egy igen sikeres állásbörze is volt egyben, amelyre Hatvan száz kilométeres vonzáskörzetéből verbuváltuk a munkavállalókat. Az volt a célunk, hogy a potenciális munkavállalókat összehozzuk a munkáltatókkal. Bár ez csupán az első alkalom volt, de több mint ezer munkavállaló regisztrált a két nap alatt, sőt, kétszáznál is több diák vett részt ezen az állásbörzén.

A munkahelyteremtés igen fontos eleme a lakhatás. E területen is próbálunk előrelépni, több ingatlanbefektetővel tárgyaltunk. Ennek eredményeként hosszú évek után újra nagy számban épülnek Hatvanban társasházak, és tervezünk lakóparkokat is. A következő lépés az oktatás, nevezetesen a duális képzés. Az országban elsőként Hatvan adott otthont közösségi felsőoktatási képzési központnak, amelyet a Boschsal közösen hoztuk létre, a logisztikai és az elektromérnöki szakkal. A hallgatók ugyanolyan értékű diplomát kapnak, mint ha például a pesti Műegyetemen tanulnának. A városvezetésnek kifejezetten jó a kapcsolata az itt működő nagy cégekkel, fontosnak tartjuk, hogy érezzék, mi szolgáltatunk nekik. Kiemelten kezeljük a vállalkozók kéréseit, igényeit.

− Előttünk a nyár. A főszezon hónapjaiban mely programokra hívná fel olvasóink figyelmét?

− Az állásbörzénk június 14. és 16. között lesz, augusztus 10-től pedig négy napon át Hatvan ad otthont a 19. Európa-bajnoki, egyben a 26. nemzetközi roncsderbynek. Az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényen pedig többek között Charlie is koncertet ad.