A Jánoshalmi járás nyitotta idén a „Bács-Kiskun a mi megyénk” sorozatot

Jánoshalma

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2017-ben is folytatja a „Bács-Kiskun a mi megyénk” elnevezésű sorozatot. Ezúttal a Jánoshalmi járás gazdag és színes bemutatkozását élvezhették a résztvevők.

Egy évvel ezelőtt indított újszerű rendezvénysorozatot a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Bács-Kiskun a mi megyénk” címmel. Ennek keretében minden hónapban a megye egy-egy járása mutatkozott be, felfedve természeti-, turisztikai- és tárgyi értékeit, hagyományait, házi és tájjellegű termékeit.

Elsőként a Bácsalmási járás mutatta meg magát, most pedig a Jánoshalmi járás tárta fel értékeit a kecskeméti közönség előtt. A megyeháza előtti téren rendezett programot a térség polgármesterei is megtisztelték jelenlétükkel. A programkínálat ezúttal is gazdag és színes volt: élőben megtekinthető és „birtokba vehető” volt az egyetlen magyar – jánoshalmi – fejlesztésű, tűzpiros traktor, a Dutra. A térségi kínálókban borotai húskészítményeket, jánoshalmi almacsipszet és aszalt gyümölcsöt, hajós-bajai borokat, kéleshalmi gyümölcsleveket, házi sajtokat, pacalpörköltet, mélykúti rétest és rémi kakaspörköltet kóstolhattunk. A nézők elleshették a papírfonás és a fonalkép-készítés rejtelmeit, valamint megtudhatták, melyek a térség természeti, kulturális és turisztikai értékei. Zene nélkül sem maradtak azok, akik ellátogattak a programra: tehetséges borotai fiatalok mesét mondtak, daloltak, szavaltak, a Kéleshalmi Nótakör énekelt, a mélykúti Vadvirág táncegyüttes pedig táncot adott elő a közönségnek.

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a jánoshalmi járás bebizonyította, a nem igazán előnyös adottságok ellenére is lehet példaértékűt alkotni, hiszen a megye legkisebb járása két, országos jelentőségű vállalkozásnak is otthont ad, de számos egyéb, figyelemre méltó kincs is rejtőzik e vidéken.

fotó: BK megyei önkormányzat