A holnap egyik városa Újhartyán

Újhartyán

A kultúra és az örökség megőrzéséért 

A Fővárosi Önkormányzat dísztermében vehették át városi önkormányzatok és vállalkozások a 2016 Holnap városáért Díjat. A 2013-ban alapított Nemzeti Fenntartható Városdíj része a már 2010-ben útjára indított City Hungary Programnak. 

A díjazottak között van a Pest megyei Újhartyán, amely Debrecen és Szekszárd megyei jogú városok mellett „A művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” kategória nyertese.

Az ünnepségen dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj fővédnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke beszédében kiemelte az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2015 szeptemberében elfogadott igen fontos és jövőnket alapjaiban érintő határozatát. A dokumentum célkitűzései a városoknak jelölnek ki feladatokat. Ilyenek például a nyomortelepek felszámolása, a tömegközlekedés bővítése, a tudatos várostervezés és település-igazgatás az ott lakók bevonásával, a kulturális és természeti örökség megóvása, megvédése, a városok kedvezőtlen környezeti hatásainak csökkentése, vagy a biztonságos, elérhető zöld- és közterületek megteremtése.

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy bár „különböző kihívásokkal küzdünk, és a megoldásaink, válaszaink is eltérőek lehetnek, valamiben biztosan hasonlítunk: úgy akarjuk megoldani a jelen városának problémáit, hogy valamennyi válaszunk a jövőt is szolgálja egyben.

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a cél, hogy minél jobb, élhetőbb hellyé váljon otthonunk, ahol jó élni. Szerinte a fenntartható fejlődés emberléptékűvé válik a magyar városokban, településeken is: a helyi emberek érdekében is történik a magasabb életminőség elérése.

A „Fenntartható városért” kategória díjazottjai Debrecen, Tata és Zalaegerszeg városa; a „Zöld városért” kategóriában Budapest XIII. kerülete, Gyula, valamint Mórahalom városa, míg a cégek közül a MOL Magyarország MOL Bubi Programja vehetett át díjat. Az „Üzlet a városért” kategóriában a Budapest Bank Zrt. Békéscsabáért programját ismerték el.