A gazdaság alapja a jó szakember

A HMKIK épülete

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) azon dolgozik, tudtuk meg dr. Bánhidy Péter elnöktől, hogy képviselje és szolgálja a vállalkozások érdekeit.

Mindezeken belül fokozott figyelmet fordítanak az oktatásra, a finanszírozásra, a beruházásokra, valamint a termékfejlesztésekre. – Megyénk gazdaságának első számú húzóereje a járműipar. E területen Heves jelentős exportőrnek tekinthető – mondta a HKIK elnöke.

Dr-Bánhidy Péter HKIK Elnök

A fentiek ismeretében is komoly kihívás a munkaerő-piaci egyensúly megteremtése a megyében, aminek érdekében a kamara folyamatos pályaválasztási programokat szervez. – A középfokú oktatásban már korábban bevezettük a duális szakképzést, és idén ez megvalósul a felsőoktatásban is. A duális képzés lényege az, hogy az elméleti és gyakorlati alapokat a diákok az iskolában tanulják meg, a szakmai képzésre viszont a vállalati képzőhelyeken kerül sor. Erősödik a mesterképzés jelentősége is – nyilatkozta dr. Bánhidy Péter. 2009-ben a kamara indította el a „Gyere haza!” programot, mellyel a külföldön dolgozó magyar szakembereket szólítják meg. A HKIK kiemelt célja, hogy a jövőben megelőzze a fiatalok elvándorlását.