A Ferrokov tartja a magas színvonalat

Ferrokov

Merész ötletekkel és új technológiákkal sikerült jól reagálnia a gazdasági élet változásaira a segesdi székhelyű Ferrokov Vas- és Fémipari Kft.-nek.  Magazinunk olvasóinak Talián Bálint ügyvezető igazgató mutatja be a sikertörténetet.

− Milyen átalakuláson ment keresztül a cég az elmúlt több mint 30 év során? 

− A Ferrokov Kft. az 1980-as évek közepén a helyi termelőszövetkezet melléküzeme volt. Mai formáját a 90-es évek elején alakította ki. Akkor indítottuk be a ma már főtevékenységünknek számító tűzihorganyzást, s e mellé nőtt fel az acélszerkezet-gyártás. Az akkori években meglehetősen gyors fellendülés volt tapasztalható az exportpiacon, jó pozíciókat tudtunk elérni. Ez töretlenül folytatódott a 2008-as gazdasági válságig, amikor komoly piaci forgalomcsökkenéssel szembesültünk. A dolgozói létszámunk ötszázról 120 főre apadt, mivel elmaradtak az építőipari megrendelések. Ám merész húzásokkal, a válság éveiben is új technológiákba való befektetéssel sikerült a cégnek új irányt mutatnia. 

2011 elejéig kizárólag a túlélésre és az új utak megtalálására koncentráltunk. Innentől azonban új időszámítás kezdődött a Ferrokov Kft. életében. Jöttek az új pályázati lehetőségek, és az európai piac is kezdett talpra állni. Folyamatosan nyertük a pályázatokat, különféle fejlesztéseket valósítottunk meg, mind a technológiát illetően, mind ingatlanbővítések, illetve képzések formájában. Így ismét fejlődési pályára álltunk, majd cégünk 2014-ben átlépett a nagyvállalati kategóriába, ezért a támogatásokkal ellátott fejlesztések némileg visszaestek. 2017-ben ismét találtunk pályázati forrásokat a nagyvállalati támogatások programban, és biztos partnerre leltünk a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Egy sikeres pályázat révén újabb ingatlanfejlesztések és technológiai beruházások történtek, növeltük a kapacitásunkat és új munkahelyeket teremtettünk. 

− A gazdasági élet mely területein vannak jelen? 

− Alapvetően az építőiparnak szállítunk. Építőipari és szereléstechnikai acélszerkezeteket gyártunk, amelyek méreteikben igazodnak a tűzihorganyzó kapacitásunkhoz, illetve a méretbeli képességeinkhez. 95 százalékban exportra dolgozik a vállalat. A fő piacunk Nyugat-Európa, elsősorban Németország és Ausztria, aztán következik Svájc, Franciaország és Hollandia, de más európai országba is szállítunk a megrendelőink leányvállalataihoz, Lengyelországba, Csehországba, Spanyolországba, Angliába. Továbbra is fő célunk, hogy az exportpiacon találjuk meg a számításainkat, de emellett magyar projektekben is részt veszünk. Elég komoly szerepünk van a napelemes piacokon a tartószerkezetek gyártásában, illetve erőművek energetikai projektjeiben veszünk részt. Dolgozunk multinacionális energetikai cégnek is. Meghatározó stratégiai partnerünk a General Electric, ahol például a szélerőművek energiaelosztási üzletágában vagyunk beszállítók. Ez most egy fejlődő iparág, és e területeken keressük a saját jövőnket is. 

− Milyen fejlesztéseket terveznek a közeljövőben?

− Létezik egy megnyert fejlesztési programunk, amelyet most értékeltünk át egy másfél éves várakozási időszak után. Tavaly azonban olyan mértéket öltött a minimálbérek emelkedésével járó bérnövekmény, hogy nem sikerült nyereséges évet zárnunk. Ráadásul a nemzetközi piac is nehezen fogadta el az áremeléseket. Közel kilenc hónapon át tárgyaltunk a megrendelőkkel. Napjainkban normalizálódni látszik a helyzet, bár veszítettünk némi piaci részesedést, mert a kelet-európai régióban azért akadnak versenytársaink ezekben a szegmensekben. Most ismét érzékelhető némi visszaesés a piacon, melyhez természetesen próbálunk alkalmazkodni enyhébb létszámcsökkentésekkel, illetve a hatékonyság optimalizálásával. Jelenleg 320 dolgozónk van házon belül, de a Ferrokov-csoporthoz tartozó vállalkozásokban még további 150 családnak biztosítunk megélhetést. 

Az említett fejlesztési programot tehát újragondoltuk, alkalmazkodva a megváltozott vevői igényekhez. Amit másfél évvel ezelőtt kigondoltunk, az ma már nem feltétlenül igaz. Egyeztetünk a szakminisztériummal e változtatásokról. Dolgozunk azon, hogy a legújabb beruházásunk még az idén elkezdődjön. Ez technológiai fejlesztést, hatékonyságnövelést és ingatlanbővítést jelent. Ugyanis kinőttük az alkatrészgyártó üzemünket. A helykihasználás optimalizálása miatt szükség van egy 1000 négyzetméteres épületbővítésre. A felszabaduló helyekre pedig újabb, hatékonyabb gépeket telepítünk. Tervezzük egy háromdimenziós csőlézer vásárlását, amivel hatékonyságban óriásit tudunk előrelépni. Biztosan állíthatom, hogy a Ferrokov Kft. gazdálkodása és működése hosszú távon is stabil marad.