A dunaszentbenedeki „szerencse háza” az Év tájháza

dunaszentbenedek

A Dunaszentbenedeki Tájháznak ítélte oda idén az Év tájháza címet a Magyarországi Tájházak Szövetségének bírálóbizottsága.  

A helyiek körében a „szerencse házának” nevezett, 2007-ben megnyílt tájházban nem gyűjtött anyag látható, hanem az eredeti berendezés.

A dunaszentbenedeki önkormányzat 2006-ban vásárolta meg és 2007-ben nyitotta meg a tájházat, amelyben érintetlenül őrizték meg a XIX. század végi Dunaszentbenedek házformáját és lakberendezését. Az utolsó tulajdonos ragaszkodott a család hagyományos értékeihez, nem vett tudomást a változó világról, így a ház − homlokzata és a tetőhéjazata kivételével − eredeti szépségében és szinte teljes berendezésével átvészelte a falusi házak átalakításának divatját. Posztobányi-Paulin Zsuzsanna faluházvezető elmondta a pannoniakincsei.hu-nak, hogy továbbképzéseken tapasztalta, nem elég, ha van egy szépen berendezett, rendben tartott tájház, hanem elvárás − és szerinte természetes is −, hogy programokat szerveznek, amelyek a falu és a környék hagyományaival ismertetik meg a látogatót. Ezért, ha bejelentett csoport érkezik, és erre igény van, akár a kemencébe is begyújtanak.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége úgy értékelte, hogy a tájházban példaértékű szakmai munka folyik. Nemcsak kiállításain keresztül igyekszik bemutatni a helyi hagyományokat, hanem a faluban még fellelhető folklór- és tárgyi néprajzi anyag felkutatásában is tevékenyen részt vállal. Fontos szerepe van a tájháznak az oktatásban is; elsősorban általános és középiskolásoknak nyújt a tantervhez kapcsolódó programokat, nyári táborokat szervez, helyi hagyományőrző csoportokat működtet. A tájház mára a település legkedveltebb közösségi terévé vált: falunapok, fesztiválok, civil rendezvények rendszeres helyszíne.

Posztobányi-Paulin Zsuzsanna arról is beszámolt, hogy az épület megvásárlásában a Paksi Atomerőmű térségfejlesztési alapítványa nyújtott segítséget, az építészeti munkákat pedig a szentendrei skanzen építésze, Borbás Péter vezette, míg a néprajzi feladatokat a kalocsai múzeum vezetője, Romsics Imre koordinálta. Tőle származik a „szerencse háza” elnevezés is, mert azt mondta, szerencséje van a dunaszentbenedekieknek, hogy a múlt értékei ilyen érintetlenül megmaradtak ebben a házban.

fotó: Vida Tünde