A biológiai sokféleség megőrzését szorgalmazó projekt indul a Fertő-Hanság térségében

Fertő tó

Határon átnyúló természetvédelmi projektet indít a Fertő-Hanság Nemzeti Park és három osztrák partnerszervezete a Fertő-tó vidéke biológiai sokszínűségének megőrzése érdekében. A program finanszírozásában szerepet vállal az Európai Unió.

A több mint 2,2 millió euró költségvetésű természetvédelmi projekt indítását Sarródon jelentett be Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetője. Az igazgató azt mondta, hogy a 85 százalékban uniós támogatású program legfontosabb célja, hogy közel negyvenezer hektár védett területen elősegítse a biológiai sokféleség megőrzését. Tájékoztatása szerint az összeg felét magyar területen használják fel. A biodiverzitás megőrzését támogató kutatásokat és fejlesztéseket valósítanak meg osztrák projektpartnereikkel, többek között a Fertő-tó ausztriai oldalán működő nemzeti parkkal, a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel közösen.
A projekt mintegy 40 ezer hektár, magyar és osztrák védett területet érint, többek között a Fertő-tó mentén, a Hanságban, a határ menti erdőkben és a Soproni-hegységben. A program tevékenységi körét egyrészt kutatások, másrészt kisebb élőhely-rehabilitációs beavatkozások, a kutatói infrastruktúra határon átnyúló fejlesztései, illetve a madár-megfigyelési lehetőségek bővítései adják. Így például magyar és osztrák szakértők vizsgálják majd, közös módszertan alapján az érintett élőhelyeket, de berendezik a korábban felújított Esterházy Madárvárta épületét, továbbá 17 új, madármegfigyelő torony is épül.

A kutatások és a fejlesztések révén a partnerek azt várják, hogy végül megoldási javaslatok szülessenek a természetvédelmi területek életét befolyásoló folyamatokra, mint például a Fertő-tónál a túlzott mértékű nádasodásra – hangsúlyozták a nyitórendezvényen. A 2020-ban záruló program költségvetésének 85 százaléka uniós támogatás, míg 15 százalék magyar és osztrák nemzeti önrész.

fotó: sopronbanfalva.network.hu