A bajai kultúra igazi win-win szituáció!

Baja

Az elmúlt években időről időre egy bácskai városra figyelt ország-világ. Ami Baján a kulturális rendezvények terén történt, az méltó a város egyik legrangosabb fesztiváljának nevéhez: „csodálatos”. Fercsák Róbert polgármestert szülővárosa, Baja kulturális életéről kérdeztük.

 

Baja mindig is híres volt sokszínű kulturális életéről…

– Ami az itt élő nemzetiségek sokszínűségéből fakad. Számukra igen fontos a néphagyományaik ápolása. Ha csupán a Halfőző Fesztivált vagy a Felső-Bácskai Néptáncgálát említem, e két rendezvény már önmagában is szinte példa nélküli

az országban. Az elmúlt években pedig olyan kezdeményezések születtek, amelyekre a nemzetközi sajtó is felfigyelt. Négy éve indult útjára a Luciano Pavarotti Nemzetközi Emlék Mesterkurzus, melynek mindjárt az első záró koncertjén közel 25 000 ember kapott ízelítőt a jövő operacsillagainak produkciójából. Szabadtéri színpadunk nyári előadásait pedig egyszerre négyezren tekinthetik meg.

– Minek köszönhető e figyelemre méltó lendület Baja kulturális életében?

– Köszönhető ez a Baja Marketing Kft. egész csapatának, az ügyvezetőjének, Bócsa Barnabásnak, és Szécsi Máté művészeti vezetőnek! Ugyanakkor Baja mindig is nyitott volt a fejlődésre, a városvezetés pedig jó érzékkel jelölte ki azokat a területeket, melyeket érdemes prioritásként kezelnie. Baja városának adottságai egyértelmű kitörési pontként jelölik meg a turizmust. A bajai ember vendégszerető, a város természeti környezete páratlan szépségű.

A kulturális élet pezsgése, a hagyományok ápolása, a nyitottság az új felé – mind-mind jellemzik a bajaiak gondolkodásmódját. Az elmúlt években szinte minden kulturális rendezvényünk kimagasló színvonalú és teltházas. Országos és nemzetközi szinten is

híres és elismert művészek sora lett visszajáró vendége városunknak. Kevés településen található olyan összetartó közönség-közösség, mint a városunkban. Az ő aktív jelenlétük nélkül nem érne semmit a kultúrába és a fesztiválokba fektetett munka!

– Azon túl, hogy a helybélieknek és az idelátogató turistáknak magas színvonalú programokkal tudnak kedveskedni, jelent-e valami „versenyelőnyt” ez pezsgő kulturális élet?

– Természetesen, méghozzá rengeteget! Színvonalas programjainknak köszönhetően a városunk neve folyamatosan „forog” az országon belül, de nemzetközi szinten is. Ez már önmagában kész főnyeremény a városmarketing vonatkozásában. Baja és a városi rendezvényeink olyan plusz reklámhoz jutnak, amely felbecsülhetetlen értékű. Ám ez csupán az érem egyik oldala, ráadásul ennek az éremnek mindkét oldala nyerő! A másik oldalon megjelennek a direkt gazdasági hatások is, melyek olyan értékkel bírnak, amit szinte minden bajai vállalkozás közvetlenül is érez, nem beszélve a város saját bevételeiről. Először is el kell mondanom, hogy a kulturális rendezvényeink önfenntartók. Ezen produkciók pályázati pénzekből, a szponzorok támogatásából, a jegybevételekből és egyéb bevételekből a saját lábukon állnak. Ugyanakkor, ha szélesebb körben vizsgáljuk ezek gazdasági hatásait, egy újabb, bőven termő gyümölcsfára bukkanunk. A városunkban létrejövő produkciók művészei heteket töltenek el nálunk. Ha összeadjuk e vendégéjszakákat, egy igen impozáns szám, nagyjából 3500 vendégéjszaka a végeredmény. És ehhez hozzáadódik még az a sokezres nézősereg, amely vendégként érkezik hozzánk egy-egy rendezvényre. Ha összeadnánk a városi nagyrendezvények és előadások vendégeinek a számát, bizony Baja város lakosságának közel ötszörösét kapnánk. Azt hiszem, ez az igazi winwin szituáció!

– Az idén milyen programokkal kívánják növelni a vendégéjszakák számát?

– Az idén 20 éves a Halfőző Fesztivál, amelyre nagyon készülünk. Éppen a napokban készül el a fesztivál hivatalos programja. Ebben az esztendőben már nem egy, hanem két darabot is bemutatunk nyáron a szabadtéri színpadon, a Szentivánéji álom című musical mellett a 100. születésnapját az idén ünneplő Csárdáskirálynőt. Folytatódnak az operabemutatóink is, ebben az évadban a Don Pasqualét tűzzük műsorra. Természetesen ez csak egy kis ízelítő abból a rengeteg kulturális programból, melyekre mindenkit szeretettel várunk. Aki rákeres a www.baja.hu honlapunkra, azon mindig megtalálja az éppen aktuális előadásainkat, rendezvényeinket.

 

Fercsák Róbert

Baján született, 1962-ben. 1998-tól vesz részt – városi, illetve megyei képviselőként – az önkormányzati munkában. 2008 és 2014 között alpolgár­mesterként tevékenykedett, a városüzemeltetési és városfej­lesztési feladatokért felelt. 2014- től Baja város polgármestere. Nős, három gyermek édesapja.