A 35. Balaton-átúszásra több ezer embert várnak

balatonatuszas

Tízezernél is több indulóra számítanak a 35. Balaton-átúszáson. A mezőny július 1-jén harmincötödik alkalommal vág neki a nyíltvízi úszásnak Révfülöpnél. A program részleteiről világbajnok sportolók jelenlétében számoltak be a szervezők az Aquincum Hotelben tartott sajtótájékoztatón. 

Magyarország ikonikus sporteseményét, a Balaton-átúszást idén július 1-jén, szombaton rendezik. A vállalkozó kedvűek 2017-ben is Révfülöpről indulva, majd Balatonboglárra érkezve ússzák át a Balatont. Az 5,2 km-es táv célzott felkészüléssel minden kalandvágyó, úszni tudó ember számára leküzdhető. A távot szabadon választott úszásnemben lehet teljesíteni, bárki nevezhet, akinek egészségi állapota azt megengedi. Az 5,2 km-s úszófolyosó mentén 50 méterenként vitorlások és egyéb vízi járművek garantálják a versenyzők biztonságát.

Az 1979-ben indult, s régóta közkedvelt eseményt − amelynek idén a Lidl Magyarország a főtámogatója, fővédnöke pedig dr. Szabó Tünde sportállamtitkár − közismert, többszörös Balaton-átúszó sportemberek is népszerűsítik. Így a sajtótájékoztatón is jelen lévő Risztov Éva, a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Erdei Zsolt korábbi profi bokszvilágbajnok és Mányoki Attila, a nemzetközi hírű ultramaratonista úszó.
Mindhárman arra buzdítottak, hogy aki teheti, próbálja ki magát a nyílt vízen, de − figyelmeztettek − csak az vállalkozzon a magyar tenger átúszására, aki arra megfelelően felkészült.
− A Balaton-átúszás összhangban áll a kormány szándékával, miszerint fontos elérni, hogy egyre többen válasszák az aktív kikapcsolódást, sportolást, beleértve a fiatalokat és a gyermekes családokat is – hangsúlyozta Sárfalvi Péter, egykori világ- és Európa-bajnok öttusázó.

Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos arról tájékoztatta a sajtót, hogy az idei átúszás az Olimpiai Ötpróba sorozat része. A Balaton-átúszásra − amelynek főszervezője a Budapest Sportiroda (BSI) − az előnevezés már elindult, de az online jelentkezés mellett a helyszínen is lehetőség nyílik a regisztrációra. A részvétel feltétele az egy hónapnál nem régebbi, vagy a helyszínen kiállított orvosi igazolás.

fotó: http://musz.hu